На зустрічі голови Черкаської обласної ради Анатолія Підгорного (на знімку перший ліворуч) з головними лікарями центральних районних лікарень та головами райрад прозвучала приголомшлива цифра щодо фінансування медичних закладів з 1 квітня 2020 року.

За словами лікарів, встановлені тарифи, які Національна служба здоров’я України (НСЗУ) сплачуватиме за лікування хворих з початку другого етапу медичної реформи, занижені щонайменше на 40—60 відсотків. Цих коштів, переконані керівники медзакладів, не вистачить ні на якісне лікування хворих, ні на забезпечення життєдіяльності лікарень.

Згідно зі змінами, які пропонує Міністерство охорони здоров’я з 1 квітня, заклади охорони здоров’я другого та третього рівня фінансуватимуться за новою схемою. Якщо раніше вони отримували медичну субвенцію за кількістю «ліжко-місць», то з початку квітня НСЗУ закуповуватиме у лікарень окремі медичні послуги відповідно до встановлених тарифів. У МОЗ не вважають за доцільне витрачати бюджетні кошти на «вікна та стіни» лікарень, які надають недостатню кількість послуг, або дублюють інші медзаклади і є нерентабельними.

— Реформа медицини — давно назрілий крок, — наголосив у своєму виступі ініціатор зібрання Анатолій Підгорний. — Проте, здійснюючи реформу, ми повинні зберегти існуючу мережу медичних закладів, аби жителі Черкащини могли й надалі отримувати медичну допомогу та не стали заручниками нововведень. Саме тому ми маємо побачити реальну картину, яка сьогодні склалась у медичній галузі нашої області, та напрацювати пропозиції щодо вирішення найболючіших питань.

— Ми б зараз тут не збиралися, аби від початку реформи її запроваджували професіонали, а не любителі медичних наук, — гостро почав свій виступ головний лікар Звенигородської ЦРЛ Вардан Айрапетян. — Кажуть, що ми йдемо до Європи, але мені цікаво, який хірург там, на Заході, працюватиме за 200 доларів у місяць?! Якби були встановлені адекватні ціни на послуги, то не довелося б нині гуртом шукати вихід із ситуації...

На думку лікаря Уманської ЦРЛ, депутата обласної ради Валентина Судакевича, лікарні від самого початку реформування перебувають у нерівних умовах. НСЗУ не надаватиме кошти за пролікованих пацієнтів тим лікарням, які не оформлять документи на право надання певного пакета послуг. А для цього потрібне відповідне обладнання та вузькопрофільні фахівці.

— Запроваджуючи реформу, потрібно було спочатку поставити медзаклади у рівні умови, тобто закупити їм обладнання, яке вимагає НСЗУ і яке потрібне для підписання договору на більшу кількість пакетів послуг.

Відповідно, отримати краще фінансування, — каже Валентин Судакевич. — Де нам і в кого шукати додаткове фінансування?

Начальник управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Лариса Кошова запевнила лікарів, що подання заявок до НСЗУ на сім основних пакетів послуг продовжуватиметься протягом усього 2020 року, тобто медзаклади ще встигнуть підготуватися до нових умов.

А директор департаменту фінансів Черкаської ОДА Наталія Кравченко внесла пропозицію, аби покращити фінансовий стан лікарень та районних бюджетів, звернутися до НСЗУ, щоб перші три місяці було посилене фінансування. Таким чином можливо закумулювати фінансовий ресурс місцевих бюджетів для придбання обладнання, а лікарні зможуть провести тендери, закупити медикаменти і забезпечити зарплату лікарям.

Водночас голови районних рад, присутні на зустрічі, стверджують, що їхніх бюджетів не вистачить для приведення райлікарень до рівня, якого вимагає НСЗУ.

— На місцеві бюджети переклали співфінансування інсуліну, навантажили додатковими повноваженнями у галузі освіти, пільговому перевезенні, утриманні доріг тощо. Це ілюзія, що місцеві бюджети збільшилися, — зауважила голова Тальнівської райради Валентина Любомська.

— Бюджети зросли за економічними показниками, а не реальними. Ми готові допомагати, але виконавча гілка влади має подати пропозиції щодо забезпечення наповнення бюджету фінансами для її здійснення.

Ще одна проблема, яка виникає з переходом до другого етапу медреформи, — це доступність до лікарень пацієнтів із віддалених сіл. Та й не тільки віддалених, адже відомо, яке зараз транспортне сполучення між сільськими населеними пунктами та райцентрами. Вже не кажучи про якість доріг.

— Якщо говорити про укрупнення або перепрофілювання деяких лікарень. Хтось думав про те, як отримуватимуть медичну допомогу жителі сільської глибинки? — обурюється депутат обласної ради Олександр Лупашко. —

Не варто забувати, що єдиним існуючим у селі транспортом є старенький автобус, який ще й ходить не щодня. Потрібно також враховувати і стан доріг та виділити кошти на ремонт доріг місцевого значення.

Градус напруження на зустрічі дещо зняв заступник голови ОДА Юрій Лесюк, який запевнив, що у квітні передбачене стовідсоткове фінансування у вигляді глобальної ставки.

Зі свого боку голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко звернув увагу на забезпечення соціальних гарантій медпрацівників у ході реформування, які можуть бути вивільненими.

За результатами наради Анатолій Підгорний дав доручення підготувати проекти рішень обласної ради про звернення депутатів Черкаської обласної ради до Кабміну щодо відміни державного регулювання цін на медичні послуги, що надаються за договорами, укладеними з НСЗУ, та запровадження вільних цін. А також підготувати проект рішення щодо внесення змін до Бюджетного кодексу щодо спільного утримання об’єктів спільної власності.

— Рекомендую органам місцевого самоврядування взяти під особистий контроль питання виділення з місцевих бюджетів коштів для пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, розглянути відповідні питання на найближчих сесіях, — підкреслив голова обласної ради. — Задля надання безперервної медичної допомоги жителям Черкащини — об’єднати зусилля органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та бізнесу щодо забезпечення сталого функціонування закладів охорони здоров’я. Ми продовжимо консультування з головними лікарями, представниками місцевої влади у питаннях подальшої долі медзакладів. Наразі необхідно узагальнити інформацію щодо потреб центральних районних лікарень для підписання договорів з Національною службою здоров’я України. Жителі Черкащини не мають потерпати від недосконалості медичної реформи, — зробив висновок голова обласної ради Анатолій Підгорний.

За матеріалами виконавчого апарату Черкаської обласної ради підготувала Лідія ЛІСОВА.

Фото прес-служби обласної ради.