На знімку: новим Прем’єр-міністром призначено Дениса Шмигаля.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут 

Верховна Рада підтримала відставку Прем’єр-міністра

Позачергове засідання 4 березня

На позачерговому засіданні, скликаному на вимогу Президента України Володимира Зеленського, народні депутати підтримали відставку Прем’єр-міністра Олексія Гончарука. «За» відповідну постанову на позачерговому засіданні проголосували 353 народні депутати.

Перед тим, як поставити проект відповідної постанови на голосування, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков надав слово Президенту Володимиру Зеленському.

«Я впевнений, що будь-яка влада робить крок у прірву, коли втрачає три речі: пам’ять, слух і зір. Тобто коли влада забуває свої обіцянки, перестає чути звичайних людей і не бачить необхідності у змінах. Це не про нас. Як доказ ми зібралися тут і всі чудово розуміємо, що головне питання — діяльність Кабінету Міністрів», — наголосив Президент, додавши водночас, що уряд має й певні здобутки.

«Але правда в тому, що українцям цього замало. Це перший уряд, де немає топ-корупції. Але не красти замало. Це уряд нових облич, але цього мало. Потрібні нові мізки та нові серця. Цей уряд знав, що робити, але цього замало, потрібно багато працювати. І ми не повинні боятися правди і маємо визнавати помилки, бо в день, коли ми зануримося в теплу ванну ілюзій, потоне вся країна», — додав він.

В. Зеленський наголосив, що від уряду ми постійно чули про економічний стрибок, але є враження, що економіка брала розгін, спіткнулась і ризикує проїхатись обличчям по землі: «За два місяці нового року недовиконання бюджету — майже 16 мільярдів гривень. 13 із них — це провал надходжень по митниці. Бізнес сигналізує, що контрабанда не зникла і відправила митницю в нокаут. Це потрібно змінити. Митниця має збирати не лайки у Фейсбуці, а кошти в казну».

Перелічив глава держави й інші прорахунки уряду: падіння промисловості, комунальні платежі, зарплати та премії топ-чиновників.

«Є питання щодо зарплат і премій членів наглядових рад. Сьогодні фактично наглядати стало вигідніше, ніж працювати. За всієї поваги до наших міжнародних партнерів, громадяни нашої країни в наглядових радах наших підприємств почуваються національною меншиною. Ми не ставимо під сумнів прозорість роботи іноземців, їх внесок у боротьбу з корупцією. Але це питання справедливості і нашого почуття суб’єктності», — наголосив Президент.

Окремо В. Зеленський зупинився на шахтарській проблемі, додавши, що цього тижня їм буде погашено 650 мільйонів гривень боргів. А зачепивши страшилки щодо закриття шахт, зауважив: «Закрити шахту не означає закрити питання. Тому спочатку має бути навчання людей, переорієнтація, створення нових робочих місць тощо, лише потім може підніматися питання про закриття неприбуткових шахт».

Торкнувся Президент й індексації пенсій та ситуації в МОЗ, зокрема й запровадження другого етапу медичної реформи: «Потрібно мати сміливість і визнати, що багато хто не готовий до другого етапу медреформи з першого квітня. А куди ми поспішаємо?» — поцікавився він.

Глава держави також сказав, що в рамках позачергового засідання відзвітують усі керівники правоохоронних органів. Він наголосив, що не впливає на їхню роботу, але зробив два подарунки: календар, який має нагадати, що вже прийшла весна, і Кримінальний кодекс України, який має стати настільною книгою право-охоронців.

Насамкінець В. Зеленський процитував слова Вацлава Гавела: «Краще п’ять років помилок, ніж 50 саботажу». «Так, ми робимо помилки і багато, але готові визнавати їх і виправляти», — сказав він.

Президент наголосив також, що курс країни і пріоритети залишаються незмінними. Ми робимо все для завершення війни на Донбасі, для повернення всіх наших територій, бо це наша країна. Ми й далі рухатимемося шляхом реформ.

***

Загалом у порядку денному позачергового засідання містилося шість пунктів. Чотири законопроекти та питання: «Про Кабінет Міністрів України» та «Про діяльність Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Державного бюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро, Офісу Генерального прокурора у сфері подолання корупції в Україні і зміцнення правопорядку». Ще зранку було відомо, що уряд Олексія Гончарука на чолі з ним буде відправлено у відставку та істотно оновлено. Лунали в ЗМІ й прізвища ймовірних кандидатів на міністерські посади, проте інтрига зберігалася до останнього. Крім того, з’явилася інформація, що декілька кандидатів відмовилися від запропонованих посад. Тож, за словами першого заступника голови фракції «Слуга народу» Олександра Корнієнка, Верховна Рада може зібратися на ще одне позачергове засідання наступного пленарного тижня для призначення нових міністрів, кандидатури яких ще не визначено.