Торік на Львівщині, в рамках реалізації соціальних програм, учасникам АТО надано 54 помешкання. Кошти для цього витрачено з місцевих бюджетів — обласного й міста Львова. Про це йшлося під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

«Це приклад того, як можна розв’язувати соціальні проблеми без державного бюджету. І він вартий наслідування», — наголосив перший заступник голови комітету Михайло Цимбалюк. А очільниця комітету Галина Третьякова зауважила, що у Львові, на відміну від багатьох обласних центрів, уже створено хаб, на базі якого атовець чи учасник ООС, їхні родичі чи представники родин загиблих бійців можуть отримати юридичну, психологічну, моральну і будь-яку іншу допомогу. Ідеться про Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій. Схожий заклад діє і в столиці, каже вона, але цього замало. «У львівському центрі сповідують принцип «рівний рівному і чесний чесному», — підкреслила Г. Третьякова. — І це дуже важливо, адже ми знаємо, як важко адаптуватися до цивільного життя тим, хто був на війні. А особливо, коли йдеться про контузії чи посттравматичний синдром. І добре, що є місцева влада, яка допомагає відкрити бізнес, знайти роботу, здобути нову кваліфікацію... Яка розуміє, що ці хлопці нам дуже потрібні у цивільному суспільному житті».

Водночас, зачіпаючи тему пенсійного забезпечення, голова соціального комітету наголосила, що Україна переживає гостру демографічну кризу. І якщо не відповідати на виклики, то економіка держави просто не потягне чинного пенсійного забезпечення. Серед ефективних заходів може бути доплата до пенсій тим, хто свідомо йтиме на заслужений відпочинок пізніше, ніж передбачає закон. Ідеться про 0,5 відсотка від нарахованої пенсії за кожен місяць. Тобто за рік доплата може становити шість відсотків, за п’ять років — 30. Саме такі умови передбачено в одному із законопроектів, що його нещодавно схвалив уряд, поінформувала парламентарій. «Філософія така: вийти на пенсію пізніше й отримати більшу пенсію», — наголосила вона.

У контексті розмови йшлося і про індексацію пенсії (з огляду на інфляцію) цього року. За словами Г. Третьякової, уряд має порахувати ліквідність і повідомити, коли й скільки буде індексовано. Але є проблема — виконання держбюджету провалено, тому, на думку законотворця, Кабмін має зайняти чесну позицію. Водночас серед пріоритетів комітету, за словами його очільниці, — якнайшвидше запровадження доплати до пенсії. А саме — 670 гривень для одиноких, котрим понад 80 років.

Під час виїзного засідання парламентарії відвідали також Львівський міський центр реабілітації «Джерело». Його керівниця Зореслава Люльчак презентувала кращі ініціативи та практики міста у сфері соціального захисту.

Центр фінансується з комунального бюджету Львова (80 відсотків) та за рахунок благодійних надходжень (20 відсотків).

Підбиваючи підсумки виїзного засідання, Галина Третьякова та Михайло Цимбалюк зазначили, що протягом двох днів насиченої праці депутати почули багато слушних пропозицій, які стануть основою законодавчої роботи.

Вл. інф.