Пам’ятник Степану Руданському врочисто відкрили на його батьківщині, в райцентрі Калинівка на Вінниччині минулої неділі за участю народних депутатів України Миколи Катеринчука та Миколи Джиги.
У такий спосіб земляки шанованого в народі автора сатиричних творів та співомовок відзначили 180-ту річницю з дня його народження. Бронзова скульптура поета на гранітному постаменті прикрасила центр міста. Коли впало покривало, присутні на святі не побачили усмішки на обличчі поета. Автор пам’ятника, відомий скульптор, заслужений художник України Петро Антип, зобразив свого героя із задумливим поглядом. Злегка повернувши голову праворуч, він оглядає майдан, ніби вдивляється в очі кожному з присутніх.
— Не до сміху людям в Україні ні тоді, ні нині, — каже земляк поета, автор першого сатиричного роману в українській літературі, цьогорічний лауреат Всеукраїнської літературної премії імені Степана Руданського Олег Чорногуз.
Зате земляки Руданського з усмішкою зустрічали кожен його твір, що лунав зі сцени на традиційному щорічному святі сатири й гумору, яке розпочалося після відкриття пам’ятника. 
— Готуючись до ювілею знаного у світі поета-земляка, в селі Хомутинці, де народився Степан Руданський, відремонтували всі заклади соціальної сфери — його музей, будинок культури, дитячий садок, ФАП, школу, — зазначив у своєму виступі голова Вінницької облдержадміністрації Іван Мовчан. — Загалом упродовж минулого року в області відремонтовано 600 закладів культури.
У рідному селі Руданського односельці дотепер доглядають могилу його батьків. Сам поет навчався в Шаргородській бурсі, в духовній семінарії в Кам’янці-Подільському, Петербурзькій медичній академії. Працював лікарем у Криму, похований в Ялті. Прожив на світі лише 40 років, але залишив гострі сатиричні твори, які не втратили актуальності і в наш час. Серед ліричних віршів найбільш відомим є, покладений на музику «Повій вітре на Вкраїну». Цей твір уже став народним.
Віктор СКРИПНИК.
Вінницька область.