У парламенті відбувся спільний брифінг заступника Голови Верховної Ради, співголови МФО «Рівні можливості» Олени Кондратюк (на знімку) та Постійної Представниці Програми розвитку ООН в Україні Дафіни Ґерчевої щодо становища жінок в Україні та відзначення Міжнародного жіночого дня.

«В Україні проведено чимало роботи для того, щоб жінки почувалися впевнено. У нас є успіхи і в політичній сфері», — сказала Олена Кондратюк, додавши, що понад 20 відсотків парламентаріїв — жінки, а 27 тисяч представниць прекрасної статі служить у Збройних Силах України, обороняючи нашу країну. «Але ми розуміємо, що й цього замало. І ми не одинокі у цьому світі. Більшість європейських країн говорять про те, що права, гідність, рівність стоять на порядку денному всіх європейських парламентів», — зауважила вона.

У цьому контексті заступник Голови Верховної Ради наголосила, що в парламенті розгорнуто дві просвітницькі кампанії. Одна з них — «Не в моєму парламенті», започаткована Парламентською асамблеєю Ради Європи, — проводилась у багатьох європейських парламентах і свідчить про те, що рівність, гідність повинні бути на порядку денному в кожному законодавчому органі. «Вона каже: «Ні дискримінації, сексизму і булінгу», — наголосила О. Кондратюк.

Іншу акцію проводить МФО «Рівні можливості» спільно з ПРООН. «У рамках цієї акції було презентовано посібник, який розповідає про рівність, що таке гендер і як правильно відзначати свято, яке повинно закликати всіх дівчат і жінок дбати про себе, своє майбутнє, бути впевненими, рівними і пам’ятати про те, що ми можемо багато зробити в країні. Але найголовніше — ми повинні знати становище жінок, в якому вони нині перебувають в Україні», — додала заступниця глави парламенту.

Співголова МФО «Рівні можливості» народний депутат Олексій Жмеренецький (СН) зауважив: мало хто знає, що гендер — це не лише про права людей, це й про економіку. За його словами, останні дослідження свідчать, що встановлення гендерної рівності на планеті дасть до 26 відсотків зростання ВВП до 2025 року. Тобто понад 20 трильйонів доларів США. «Також є дослідження, які підтверджують, що збільшення кількості жінок у керівництві наглядових рад, у топ-менеджменті компаній на понад 30 відсотків збільшує рентабельність компаній на 15 відсотків і вище», — підкреслив він.

«З нагоди свята, — сказав О. Жмеренецький, — замість квітів народні депутати вирішили подарувати жінкам розширення прав їхньої економічної участі. Понад 50 народних депутатів з різних фракцій підписали законопроект про встановлення гендерної квоти в наглядових радах державних підприємств і державних банків до 40 відсотків. Сподіваюся, що в цьому парламенті вперше за 10 років ми зробимо це і приведемо українське законодавство до європейських стандартів».

Співголова МФО народний депутат Марина Бардіна (СН), зауваживши, що Міжнародний жіночий день не просто свято, а насамперед день захисту прав жінок, підкреслила: «Лише разом ми, чоловіки й жінки, можемо виборювати права людини». Звертаючись до українок, вона закликала їх бути рішучими: «Ми, жінки, маємо брати участь у прийнятті всіх рішень, бути залученими в політику, економіку, освіту, соціальне життя. Ми справді маємо всі можливості і повинні проявляти себе, бути наполегливими». А чоловіки мають підтримувати ці ініціативи.

«Сьогодні, коли ми кажемо «не в моєму парламенті», ми закликаємо наших колег запобігати випадкам сексизму і слідувати міжнародним нормам етики поводження в парламенті і відстоювання рівності прав чоловіків і жінок», — сказала обраниця.

У свою чергу Постійна Представниця Програми розвитку ООН в Україні Дафіна Ґерчева, зауваживши, що Міжнародний жіночий день є важливим для заохочення захисту прав жінок, додала: «Ми живемо в час швидких змін, коли виникають дуже складні, пов’язанні між собою проблеми та виклики. У цих умовах ми можемо подолати ці виклики лише за допомогою зміни акцентів, консолідації зусиль».

Водночас вона назвала дуже важливою роль Верховної Ради України в досягненні цілей сталого розвитку, особливо в тому, щоб ці зміни стали ключовими для процвітаючої благополучної української нації.

«Гендерна рівність це не лише бажання, це розумний підхід. Бо статистика свідчить, що суспільства, де жінки та чоловіки мають однакові права, є стабільними та процвітаючими», — наголосила Дафіна Ґерчева.

Насамкінець Олена Кондратюк, подякувавши від імені керівництва Верховної Ради та МФО «Рівні можливості» ПРООН за співпрацю, звертаючись до чоловіків і жінок, закликала їх не боятися говорити про успіхи представниць прекрасної статі, а не лише робити їм компліменти.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут