Юлія Гришина, Павло Сушко, Вікторія Кінзбурська.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут 

Ранкове засідання 6 березня

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков поінформував, що в засіданні бере участь новообраний Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та представники Кабінету Міністрів. На Погоджувальній раді вирішили, що уряд відповідатиме на запитання, пов’язані з реалізацією реформи місцевого самоврядування та децентралізацією влади.

«У нас склалася нестандартна ситуація, коли тодішній віце-прем’єр-міністр — міністр розвитку громад та територій Денис Шмигаль нині є і Прем’єр-міністром», — зауважив   Д. Разумков і надав слово новообраному главі уряду.

Доповідь про реформу місцевого самоврядування зайняла зовсім мало часу. Нині вже сформовано 1045 об’єднаних територіальних громад із запланованих 1400, повідомив очільник Кабміну. Згідно з постановою ЦВК вибори в усіх громадах відбудуться в жовтні 2020 року, нагадав Д. Шмигаль. «До кінця березня ми плануємо охопити 100 відсотків країни перспективними планами», — сказав також Прем’єр-міністр.

Прем’єр-міністр звернув увагу на дискусію про формування нової системи адміністративно-територіального устрою і одиниць субрегіонального рівня. Йдеться про ті самі 1400 громад та майже сотню районів та округів.

Обговорення на місцях завершилося і вже наступного тижня почнеться «велике експертне обговорення в Києві», — зазначив глава уряду.

Учора народні депутати мали можливість поставити багато запитань і отримати на них відповіді. Так, представниця «Голосу» Юлія Клименко поцікавилася позицією оновленого уряду з приводу постачання води на територію окупованого Криму. «Ми не будемо постачати воду для промислових та військових об’єктів, — заявив Д. Шмигаль. — Ми постачатимемо в разі необхідності або гуманітарної загрози воду для пиття чи господарських потреб.

Хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями — ми маємо це забезпечити. Це наш обов’язок перед українцями. Тому це важливо. Але про відновлення промислового постачання ми не говоримо. Тому прохання не політизувати ці речі й не маніпулювати ними».

Народні депутати також звертали увагу на те, що відстань до об’єктів інфраструктури на місцях нині набагато більша, аніж кажуть у Кабміні. Люди витрачають по декілька годин для того, щоб дістатися до міста, де можуть вирішити свої проблеми.    Д. Шмигаль не заперечував цього факту. Але наголосив, що основна проблема полягає в тому, що діставатися доводиться зруйнованими дорогами. «Тому ми розпочинаємо велике будівництво, збираємося витратити понад 70 мільярдів гривень на ремонт доріг, у тому числі й місцевих, — повідомив Прем’єр-міністр.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк повідомила, що протягом пленарного тижня до парламенту надійшов 251 депутатський запит. До Президента — чотири, до органів Верховної Ради — три, до Кабміну — 107, до керівників інших органів державної влади та місцевого самоврядування — 118, до очільників підприємств, установ та організацій — 19. Ще 118 запитів залишилися не оголошеними за минулий пленарний тиждень.

Перед тим, як оголосити перерву в ранковому засіданні, Голова Верховної Ради Д. Разумков звернувся до колег у залі. «Хочу привітати наших гарних, розумних, мудрих — найкращу частину цього залу — зі святом, яке наближається. Бажаю бути щасливими, успішними і досягати того, що запланували. Щоб на це завжди вистачало сил, а характер допомагав реалізовувати всі починання. Ми вас дуже цінуємо. Нехай буде побільше теплих, сонячних днів у вашому житті»!

Після перерви депутати продовжили розглядати поправки до закону, який відкриває ринок земель сільгосппризначення, а потім перейшли до рубрики «Різне».

Учора в Верховній Раді були присутні курсанти Національної академії державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького. «Це майбутнє державної прикордонної служби», — зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Народні депутати вітали з днем народження своїх колег Олександра Аліксійчука, Олега Дунду, Юрія Заславського та Олену Мошенець.