Зайве, мабуть, говорити, що найбільшою несподіванкою весни стала відсутність хоч і символічної, але законно очікуваної індексації пенсій. Підвищення так і не відбулося. Чи зміна уряду тому виною, чи турборежим, чи падіння цін на нафту, чи обережність МВФ...

Утім, минулого тижня новий Кабмін поспішив запевнити, що подбає про виплату індексованих пенсій. Але не сьогодні, і не завтра, а протягом року. Про це, зокрема, заявила міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

За словами чиновниці, робота з індексації... почнеться вже з першого квітня: «...хотіла би запевнити... майже 11 мільйонів пенсіонерів цього року обов’язково отримають індексовані пенсії. Це підвищення відбудеться протягом року...», — заявила Лазебна. Нагадаємо, що те саме — провести індексацію пенсій у поточному році — пообіцяв і новий глава Кабміну Денис Шмигаль.

Що ж до причин, які завадили проіндексувати пенсії вчасно, в уряді знаходять несерйозні відмовки. Лазебна зазначила, що протягом декількох років пенсіонери отримували підвищення саме 1 березня. Однак, за її словами, з 2017 року цю дату прибрали.

Стосовно незручностей — назвемо це так — то ніхто навіть не вважає за потрібне вибачитися перед пенсіонерами. У нас це не прийнято! А непогано, коли — за аналогією з комунальними платежами — за невчасну індексацію пенсій винуватцям нараховувалася б пеня!

Інвестиційна компанія Concordе Capital рекомендує уникати вкладень в українські держоблігації доти, доки не надійде позитивне повідомлення від МВФ. Про це йдеться в аналітичному звіті компанії з рекомендаціями для інвесторів.

«Ми не бачимо можливості для нового кабінету зробити щось краще, ніж попередній, Україна потрапить в серйозну політичну кризу вже цього року», — йдеться в звіті. У компанії вважають, що одним із ключових наслідків перестановок у Кабміні, є ризики популістської політики замість структурних реформ і повернення контролю над прийняттям рішень олігархами.

Нагадаємо, що у грудні 2019 року МВФ ухвалив нову програму фінансування України. Вона передбачає надання країні 5,5 мільярда доларів на три роки. Для погодження нової програми українська сторона мусить виконати низку попередньо оголошених умов, що стосуються ухвалення закону про неможливість повернення банків колишнім власникам, завершення розпочатих реформ, врегулювання тарифів.

Голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко вважає, що «...з відставкою уряду кардинально нічого не змінилось, оскільки стара угода... скінчилася в кінці січня... ми вже півтора місяця живемо без нової угоди з МВФ. І коли ми з вами чули, що... робимо правильні кроки, вдалі речі до структурних реформ, по факту ми побачили, що цього не відбулося. Тобто вони бачили, а ми з вами на нашому житті — ні. Звісно, потрібно було щось змінювати.

А зараз ми досить багато чуємо... коли деякі інвестиційні компанії, які... є найбільшими інвесторами в українські цінні папери, рекомендують не вкладати кошти», — сказав Дорошенко.

Отож, імовірніше, що інвестиції, якими переймається Concordе Capital, і кредит МВФ лежать зовсім у різних площинах, тож подібні заяви, скоріше видаються як політичне лобіювання на економічній ниві.

Підсумовував Віктор БОНДАР.