Олександр ФУРКАЛО, голова Бузівської ОТГ.

На Черкащині є одна надзвичайно прекрасна та перспективна об’єднана територіальна громада з центром у селі Бузівка.  Саме село є особливим тим, що там залишається молодь, створюють сім’ї, будуються, народжують дітей, розпочинають власний бізнес. Так, у місцевому дитячому садочку навіть не вистачає місць, місцева школа — найбільша в районі між сільськими школами, яку відвідують понад 250 учнів. Уже більш як два роки Бузівська об’єднана територіальна громада на шляху поступу, в 2018-му в розвиток вкладено 3,5 млн грн, у 2019-му — 7,4 млн грн. Усе це стало можливим завдяки децентралізації. Так, за два роки було створено Добровільну пожежну команду, Школу мистецтв «Гармонія», Комунальне підприємство «Комфорт Плюс», Центр культури та дозвілля, відкрито щотижневий Клуб людей поважного віку, встановлено банкомат, термінал та відкрито нову пошту, будується водогін, дороги та вуличне освітлення, а в 2020-му розпочинається робота із сортування сміття. Працює також волонтер з Корпусу миру, розвивається громадянське суспільство, створюються та ефективно діють громадські організації.

Проте останні декілька місяців увесь розвиток під загрозою зупинення. Проблема — у створенні нового перспективного плану Черкаської області, яким Бузівську ОТГ хочуть приєднати до сусідньої маленької Соколівської ОТГ. Перспективний план складається відповідно до Методики формування спроможних громад, згідно з постановою КМУ від 08.04.2015 року № 214, де визначено, що центром потенційної громади є населений пункт, в якому найбільше населення, дітей дошкільного віку та учнів у місцевій школі, та іншим селам ближче до цього населеного пункту. Тож навіть при укрупненні двох малих ОТГ слід було керуватись критеріями, визначеними цією методикою. І коли б нею керувалась Черкаська ОДА, то вона б тричі не подавала до  міністерства центром село Соколівка, яке є вдвічі меншим за кількістю населення, дітей і школярів.

Ми хочемо, щоб нас почули та виконали норму закону і визначили центром укрупненої громади село Бузівка як найбільше село з найвідповіднішими критеріями.

Додаємо таблицю порівняння кількості населення та відстані до потенційних центрів громади, так званої зони доступності.

Від редакції:

Звертаємо увагу на назву документа, за яким відбувається утворення ОТГ: Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Тобто будь-яка методика не може змінювати суть закону.