На знімку: учасники міжнародного круглого столу у місті Сігету Мармаціей.

У Педагогічному ліцеї імені Тараса Шевченка в місті Сігету Мармаціей відбувся міжнародний круглий стіл «Про активізацію українсько-румунської співпраці в навчально-освітній та екологічній сферах».

У його роботі взяла участь група закарпатських науковців та освітян. Круглий стіл відбувся за ініціативою доктора біологічних наук, професора Федора Гамора і в контексті протокольних рішень наради в Закарпатській ОДА щодо організації виконання розпорядження Кабміну від 21 листопада 2018 року № 892-р «Деякі питання збереження української частини природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» і сталого розвитку прилеглих до нього територій», а також активізації українсько-румунської співпраці на Мараморощині, порушених у матеріалах газети «Голос України» від 18 травня та 4 грудня 2019 року.

У виступах директора ліцею доктора Васіле Куреляка, голови Марамороської філії Союзу українців Румунії Мирослава Петрецького, головного радника міністерства освіти Румунії Ельвіри Кодрі, професора Федора Гамора, заступника директора Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти (ЗІППО) Оксани Іванець, керівника Закарпатського благодійного фонду «Освіта», завідувача кафедри менеджменту та іноваційного розвитку освіти ЗІППО Бориса Качура, доктора фізико-математичних наук, професора Василя Химинця (ЗІППО), доцента Мукачівського державного університету Мирослави Качур ішлося про налагодження дружніх професійних контактів та педагогічної співпраці між колегами з України та Румунії, вдосконалення навчально-освітньої роботи й екологічного виховання серед молоді та українських громад загалом.

Українців Мараморощини, які компактно проживають на лівому березі Тиси — історичному регіоні Карпат, об’єднує любов до української мови, прагнення зберегти свою ідентичність. З великим натхненням вони плекають успадковані із сивої давнини традиції, культуру свого народу, український фольклор.

Важлива роль у цьому належить Педагогічному ліцею імені Тараса Шевченка — єдиному в Румунії україномовному навчальному закладі, який готує майбутніх учителів початкових класів і вихователів дошкільних закладів.

Румунські колеги відзначили, що уряд цієї країни створює рівні умови для вивчення рідної мови представниками усіх національних меншин. Для цього, зокрема, випускається українською мовою деяка навчально-методична література, у чому надає допомогу Союз українців Румунії, який веде підготовку україномовних підручників, друкує газету «Український вісник», педагогічний часопис «Вільне слово», дитячий журнал «Дзвоник», літературно-культурний журнал «Наш голос» тощо.

Але в цій сфері накопичилося чимало проблем, у розв’язанні яких українська громада та Педагогічний ліцей очікують від Києва певної навчально-методичної та матеріально-технічної допомоги. На думку Ельвіри Кодрі, невирішеними залишаються питання, пов’язані насамперед із відсутністю належного навчально-методичного забезпечення викладання української мови, створенням науковцями спеціальних методик викладання, які б включали лінгво-дидактичні принципи, методи навчання та інтерактивні технології тощо.

Тому під час круглого столу з метою моральної та матеріальної підтримки згаданого колективу викладачів і українців Мараморощини загалом, розвитку полікультурних взаємозв’язків, вивчення та запозичення педагогічного досвіду у навчанні і вихованні дітей та молоді детально опрацьовано проект меморандуму між Педагогічним ліцеєм, Союзом українців Румунії, Закарпатським інститутом післядипломної педагогічної освіти та Закарпатським благодійним фондом «Освіта». У документі передбачено конкретні заходи щодо активізації співпраці в цій сфері та надання необхідної допомоги українському Педагогічному ліцею в Румунії.

Учасники зібрання звернулися до адміністрації Карпатського біосферного заповідника, що має великий досвід міжнародної співпраці та еколого-освітньої роботи, з проханням приєднатися до меморандуму. Документ планують підписати найближчим часом під час візиту румунської делегації на Закарпаття.

Федір ГАМОР, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України.

Закарпатська область.

Фото надано автором.