Позачергове пленарне засідання Верховної Ради було скликано за одностайним рішенням Погоджувальної ради — для запровадження низки заходів, спрямованих на протидію епідемії коронавірусу COVID-19. На засіданні парламенту були присутні Прем’єр-міністр України та заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України.

У сесійній залі зареєструвалися 324 народних депутати. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков наголосив, що парламент не припиняє свою роботу навіть на період карантину: «Ми продовжуємо роботу, тому що розуміємо всю відповідальність, яка лежить на нас, на Президентові держави, на Кабінеті Міністрів. Ми дійсно змінюємо формат роботи. Однак Верховна Рада не закривається на карантин. Незважаючи на всі виклики, які є, всі готові працювати».

Прем’єр-міністр України Дмитро Шмигаль повідомив, що Кабінет Міністрів нині працює фактично цілодобово, МЗС і консульські установи також, діють «гарячі лінії», створено єдиний інформаційний центр та координаційний штаб із боротьби з коронавірусом. «Ми робимо всі необхідні заходи, щоб захистити життя та здоров’я наших громадян, — запевнив прем’єр. — Ми не хочемо бути передчасними, не маємо на меті зробити паніку або налякати населення, але не можемо дозволити собі зволікати. Бо, як показує досвід світу, зволікання коштує людських життів. І Китай фактично здолав зростання вірусу завдяки швидким жорстким діям, а деякі європейські країни зволікали, довго приймали рішення, розмірковували, за це сплачують людськими життями. Рішення мають бути доволі швидкими, за необхідності — жорсткими».

Глава уряду відзначив, що запропонований законопроект дозволяє пом’якшити наслідки для економіки і для кожного окремого громадянина. Прем’єр подякував політичним силам у парламенті за єдність у готовності оперативно приймати рішення.

Денис Шмигаль повідомив, що на сьогодні в Україні офіційно зареєстровано сім хворих на COVID-19, одна особа померла. Є також випадки захворювань громадян України за кордоном, серед них один працівник консульської установи.

На запитання депутатів, чи може бути запроваджено надзвичайний стан в Україні, Прем’єр нагадав, що на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів прийнято низку обмежень — щодо збирань, пересування громадським транспортом та ін., що зменшують контакти між людьми. «Ми до введення надзвичайного стану у разі потреби готові», — заявив Денис Шмигаль.

Щодо забезпечення лікарень апаратами штучної вентиляції легень Прем’єр відповів, що вже передано майже 10 мільйонів масок та півтори тисячі апаратів у регіони. Проведено декілька зустрічей з представниками бізнесу, аптек, виробниками медичного обладнання в Україні й підготовлено проект меморандуму. Тривають також перемовини з міжнародними партнерами про постачання медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, ліків.

Щодо забезпечення тестами для виявлення хвороби та забезпечення ліжко-місцями для лікування, Д. Шмигаль відповів, що підготовлено 12 тисяч ліжок в інфекційних лікарнях, загалом — 200 тисяч ліжок, дано доручення фінансово стимулювати тих лікарів, які працюватимуть з хворими на COVID-19. І звернувся до парламенту стати партнером у підтримці медиків. Прем’єр також повідомив, що до кінця тижня в Україну завезуть 10 мільйонів швидких тестів, які дають точний результат — на 99,99%.

Заступник міністра охорони здоров’я — головний санітарний лікар Віктор Ляшко доповів про ситуацію з поширенням коронавірусу в Україні та світі та заходи, яких вживають для його нерозповсюдження. За його словами, на сьогодні у світі зареєстровано понад 182 тисячі випадків зараження на COVID-19 більш як у ста країнах, в Україні — сім, з них чотири — не пов’язані з подорожами. Тому МОЗ змінює алгоритм діагностики і виявлення випадків хворих на коронавірус. Превентивні протиепідемічні заходи в Україні спрямовані на зменшення кількості хворих. Готується перепрофілювання інших закладів охорони здоров’я для лікування хворих у разі потреби.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) (№ 3219), внесений головою Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайлом Радуцьким, було вирішено приймати без обговорення. За схвалення законопроекту за основу в першому читанні проголосували 336 депутатів, а в цілому з техніко-юридичними правками — 344 депутати.

Що ж передбачає ухвалений законопроект?

По-перше, низку економічних та податкових заходів: проведення закупівлі товарів, робіт та послуг, необхідних для подолання епідемії, без застосування тендерних процедур; звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ лікарських засобів та медичних виробів; контроль з боку Кабінету Міністрів України за цінами на ліки, товари медичного призначення та соціально значущі товари.

По-друге, заходи спрямовані на соціальний захист працівників: можливість дистанційної роботи вдома та надання за їхньою згодою відпустки; надання права змінювати режими роботи закладів, підприємств, установ, організацій та прийом відвідувачів із обов’язковим інформуванням населення про це через веб-сайти та інші комунікаційні засоби; заборона на скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (на період карантину та на 30 днів після його скасування), недопущення припинення надання житлових субсидій, реєстрації безробітних тощо. На період карантину та 30 днів від дня його скасування забороняється припинення надання українцям житлово-комунальних послуг у разі їх неоплати чи неповної оплати та примусове виселення із житла.

По-третє, фінансова підтримка лікарів та інших медичних працівників, задіяних до боротьби з епідемією — доплати до 200% від заробітної плати.

По-четверте, адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення правил карантину. Це каратиметься штрафом від 17 до 34 тис. грн або арештом/обмеженням волі на строк до трьох років. Якщо ці самі діяння спричинили смерть людини чи інші важкі наслідки — винному загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Усі норми закону діятимуть тимчасово — на три місяці.

Після голосування Голова Верховної Ради надав слово для виступів представникам депутатських фракцій і груп, котрі аргументували схвалення законодавчого акта.

Опісля народні депутати розглянули і прийняли в цілому проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я (№ 2538 — 290 «за»), про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров’я за кошти державного бюджету (№ 2539 — 255 «за»), про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) (№ 3220 -359 «за»).

Схвалено також постанови про деякі питання організації роботи Верховної Ради України на період дії карантину в Україні (№ 3218) і про внесення змін до календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (№ 3224). На період карантину — до 3 квітня — парламент працюватиме у комітетах.

На пропозицію Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука Верховна Рада проголосувала 360 голосами рішення, яким доручила Голові Верховної Ради підписати всі закони, схвалені на позачерговому засіданні, невідкладно цього ж дня і направити на підпис Президентові.


Мар’яна Безугла, Євгенія Кравчук, Роксолана Підласа, Давид Арахамія.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.