В усіх інших проігнорували яровину з однієї причини — відсутності в ґрунті достатньої кількості вологи.

— Немає сенсу затрачати насіння, пальне, інші необхідні матеріали, кошти, щоб, врешті-решт, зібрати з гектара по 10—15 центнерів зерна, — каже консультант ради сільгоспвиробників Чечельницького району Володимир Котенко. — На кращий урожай годі сподіватися. Вологи в ґрунті вкрай мало.

Співрозмовник уточнює, що протягом лютого випало 26 міліметрів опадів, це значно менше від норми. У період з жовтня 2019-го по березень її запаси становили лише 52 міліметри. Тоді як за такий само період 2018—2019 років мали 190 міліметрів.

Володимир Котенко пояснив, чому ярі, як і раніше, продовжують сіяти в агрофірмі «Ольгопіль». Щоправда, на незначних площах. Наприклад, насіння ячменю поклали в ґрунт на 30 гектарах, гороху — на 10 гектарах і трохи однорічних трав.

— Господарство вирощує насіння елітних сортів, — каже фахівець. -Працює за договорами з науково-дослідними інститутами. Тому агрофірма змушена сіяти, вирощувати посівний матеріал, проводити досліди. Нинішнього року, для прикладу, висіяли ділянки нового сорту ячменю «Галичанин».

В інших господарствах району увагу приділяють передусім озимим. Як стверджує співрозмовник, рослини підживили на всій площі. Традиційно найбільше вирощують озимої пшениці. Нині під нею — дев’ять тисяч гектарів. Ріпаку — 3400 гектарів, ячменю — 1400 гектарів. Невдовзі, коли встановиться постійна температура повітря вище десяти градусів тепла, розпочнуть вносити гербіциди.

Готують площі під посів кукурудзи, соняшнику. У трьох господарствах, крім зернової, вирощують ще й силосну кукурудзу, бо зберегли тваринницьку галузь.