Уряд чітко знає, коли, де та які заходи мають бути вжиті, щоб зупинити поширення коронавірусу, але суспільство має усвідомити, що зробити це можна тільки спільними зусиллями. Про це у своєму відеозверненні сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Обставини, в яких опинилась Україна та й увесь світ, змінюють наше життя. Ми маємо адаптуватися до нових реалій, жертвувати звичками на якийсь час, пристосовуватись до нових правил поведінки. Може, нам не завжди це подобається, але вибору у нас немає. Від імені уряду запевняю вас, що ситуація з коронавірусом в Україні на сьогодні є помірною. Ми чітко знаємо, коли, де та які заходи мають бути вжиті і працюємо над цим», — сказав Д. Шмигаль і зауважив, що тільки-но з’являються нові регіони, в яких виявлено хворих, уряд запроваджує режим надзвичайної ситуації: є зростання кількості хворих у Києві — обмежується рух громадського транспорту, має місце сплеск епідемії в Чернівцях — місто закрито на в’їзд та виїзд. «Міста та області самі виступають з ініціативою посилення обмежувальних заходів, і ми вдячні їм за таку співпрацю», — зазначив він та наголосив, що уряд розраховує на свідомість і здоровий глузд українців. «Пам’ятайте: життя ваших рідних і близьких часто залежить від вас. Мова не лише про допомогу батькам, сусідам, родичам. Я бачу, що в цьому питанні українці показують приклад для наслідування всьому світу. Але ми часто не усвідомлюємо небезпеку. Вам може здаватися, що ви здорові, ви ходите на зустрічі з друзями або на роботу, а потім будете себе картати, бо навіть не уявляєте, які можуть бути на-слідки. Думайте, чи варта зустріч із друзями за кавою чи прогулянка з ними здоров’я та життя ваших рідних і близьких», — закликав Д. Шмигаль.

Звертаючись до роботодавців, прем’єр закликав тих із них, від чийого бізнесу не залежить життєдіяльність села, містечка чи міста, переводити працівників на дистанційний режим, а коли це неможливо — зупиняти роботу, бо це необхідно, щоб якомога швидше можна було повернутися до нормального життя. Прем’єр нагадав, що влада зі свого боку вже ухвалила низку рішень на підтримку бізнесу, зокрема, було скасовано єдиний соціальний внесок для фізичних осіб-підприємців та податки на нерухомість і на землю. «Уряд веде переговори з європейськими партнерами щодо підтримки малого та середнього бізнесу, який постраждає від поширення COVID-19. Ми домовляємося з МВФ, кошти якого допоможуть істотно підтримати українську економіку, розробляється програма дій уряду, в якій будуть прописані шляхи підтримки бізнесу. І один із наших пріоритетів — підтримка тих, хто втратить роботу. Уряд розуміє, що не може не думати про економічні наслідки, і сьогодні ми формуємо Стабілізаційний фонд держави, щоб підтримати бізнес, людей та органи місцевого само-
врядування», — сказав прем’єр. Висловивши упевненість в обов’язковому подоланні коронавірусу, Д. Шмигаль зауважив, що вже сьогодні постало питання, як ми житимемо далі. Тож уряд спільно з науковцями, експертами та представниками бізнесу вже розробляє програму економічного розвитку країни після епідемії. «Ми знаємо, куди рухатися і впевнені, що все буде добре.

Так, буде важко, так, доведеться відмовитися від багатьох звичних речей, але лише спільними зусиллями ми зупинимо поширення коронавірусу», — наголосив прем’єр.

Крім того, уряд під час позачергового засідання виділив кошти з резервного фонду Держбюджету на здійснення низки заходів щодо протидії поширенню захворювання COVID-19. Зокрема, Міністерству охорони здоров’я виділено 35,6 мільйона гривень, Міністерству юстиції (для Державної кримінально-виконавчої служби) — 3,6 мільйона гривень для забезпечення засобами індивідуального захисту працівників, задіяних у здійсненні протиепідемічних заходів.

Також Кабінет Міністрів ухвалив постанову про деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України.