У німецькій столиці зазвичай не протовпитися…

У Німеччині триває епідемія коронавірусу. Його щоденно діагностують у кількох сотень осіб. Загалом на вечір 22 березня, за повідомленням Другого німецького каналу з посиланням на американський дослідницький університет Джона Гопкінса, в ФРН зареєстровано 23 921 інфікованого, кількість померлих — 93.

Але водночас, заявили фахівці Інституту імені Роберта Коха, в Німеччині зафіксовано уповільнення зростання захворюваності: число нових інфікованих за добу, з минулої суботи на неділю, зменшилось. Причому показник смертності, внаслідок зараження COVID-19, залишається доволі низьким — 0,3% — порівняно з іншими країнами. В Італії, приміром, він становить 8%, а в країнах з менш розвинутою медициною рівень — ще вищий.

Вірусолог Йонас Шмідт-Ханасіт пояснив: така ситуація через те, що у ФРН нині більша частка інфікованих —  молодші за 60 років. Тільки-но ця тенденція зміниться, то істотно зросте й рівень смертності — загалом до 1%, як у Південній Кореї.

Вважається, що коронавірус не становить небезпеки для молоді. Але головний лікар інфекційного відділення мюнхенської лікарні Schwabing Клеменс Вендтнер зазначив, що наймолодшими пацієнтами із симптомами COVID-19 вже стали 20-річні. Тож глава Інституту імені Роберта Коха Лотар Вілер застерігає: «Криза сягнула межі, котру досі важко було уявити. Лікувальні заклади мають бути готові до прийняття більшої кількості пацієнтів. Поширення вірусу можливо уповільнити лише дотриманням установлених правил безпеки».

І ці правила стають дедалі жорсткішими. Адже з їх дотриманням і в Німеччині проблема: усупереч наполегливим закликам уряду до мешканців країни не відвідувати місця масового скупчення, чимало людей ігнорують такі рекомендації. Про це в інтерв’ю тижневику Der Spiegel заявила керівник канцелярії канцлера Хельге Браун. Саме тому, сказала вона, влада Німеччини може найближчим часом заборонити громадянам виходити з дому, якщо ті не виявлять свідомості й готовності радикально обмежити соціальні контакти. Зокрема, — аж до заборони збиратися у компанії більше, ніж по двоє осіб, повідомляє агенція DPA. Винятки робитимуться лише для членів сім’ї чи тих, хто мешкає в одному домогосподарстві. Від учора запроваджено також низку обмежень, порушення яких каратиметься високими штрафами.

А кількома днями раніше уряд Німеччини запровадив прикордонний контроль з країнами — членами ЄС. До такого рішення його підштовхує швидке поширення вірусу. Хоч уже запроваджено низку обмежень: зачинено для відвідувачів підприємства громадського харчування, переведено на карантин дитсадки, школи та виші, скасовано масштабні ярмарки і виставки, будь-які святкування, спортивні заходи. Також — і важливі футбольні матчі, які можуть відновитися у 2021 році.

Міністерство внутрішніх справ ФРН з посиланням на канцелярію президента повідомило, що в зв’язку з поширенням COVID-19 у Берліні скасовується святкування 75-річчя закінчення Другої світової війни.

Днями компанії, котрі надавали в оренду популярні в Німеччині електросамокати та електровелобайки, також через коронавірус тимчасово згорнули свій бізнес. Одна з них зробила виняток для працівників лікарень, надавши майже 16 тисяч електросамокатів. Що-правда, клієнтів просять після поїздки дезінфікувати руки, а краще — надягати рукавички.

Тим часом авіакомпанія Lufthansa збереже лише 5% пасажирських рейсів: із 763 її лайнерів на землі залишаться майже 700. У повному обсязі компанія виконуватиме лише вантажні перевезення.

І одна з найостанніших новин на 23 березня: радіо «Дойче велле» повідомило, що канцлер Німеччини Ангела Меркель теж іде на домашній карантин, де й працюватиме. З’ясувалося, що в лікаря, котрий робив канцлеру щеплення від пневмококової інфекції, тест на коронавірус виявився позитивним…

Звичайно, в людей, котрі змушені «відбувати» карантин, виникає запитання: «Як довго триватимуть обмеження?» Німецьке товариство епідеміології (DGEpi), котре займається розрахунками швидкості поширення інфекційних захворювань, сподівається, що обмежувальні заходи діятимуть ще впродовж кількох місяців. Якби їх не було, то до літа захворіло б 50—70% населення. Тоді б екстрено потребували інтенсивної терапії водночас мільйони пацієнтів. Ось чому важливо, на думку епідеміологів, запобігти перевантаженню системи охорони здоров’я.

Нині, зазначають вони, у питанні поширення коронавірусу вирішальним чинником є те, наскільки усвідомить небезпеку суспільство, а також чи самі громадяни неухильно дотримуватимуться карантину.

Факт

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, станом на 12.00 (за київським часом) 23 березня у світі зафіксовано:
294 110 випадків захворювання на коронавірус COVID-19, 12 944 особи від цієї недуги померло.

Берлін.

Фото автора.