А вже у вівторок він був опублікований в офіційному виданні «Държавен вестник» («Державний вісник») і набув чинності.

Важливо зазначити, що президент Румен Радев наклав вето на законопроект, прийнятий депутатами в першому читанні, й вимагав доопрацювати окремі його положення. «Криза вимагає об’єднання зусиль державних інституцій і суспільства. Кредит довіри потрібно використовувати раціонально, а не як прелюдію до безконтрольної влади. Відсутність кадрів, обладнання і можливостей системи охорони здоров’я компенсується суровими заходами, котрі посилюють напругу й саму кризу, в якій доводиться працювати медикам і людям у життєво важливих виробництвах і послугах», — заявив він. І додав, що ця редакція законопроекту атакує останні залишки свободи слова. У ньому немає дефініції про недостовірну інформацію, тому болгарам загрожують серйозні штрафи й в’язниця. Експертів, журналістів і громадян змушували б до автоцензури. І це в умовах постійних змін наших понять про пандемію, про її сприйняття і необхідності альтернативної позиції. Така норма може бути застосована для інтерпретування будь-якого незручного вільнодумства.

На думку президента, у проекті документа можлива економічна криза зневажалася і була відсунута на другий план, що згодом могло втягнути сотні тисяч болгар у важку битву за виживання.

«Вони потребують не погроз, а підтримки. Всі країни, яких це торкнулося, ухвалюють пакети підтримки найбідніших верств населення, що потрапили в технічне безробіття, малим і середнім підприємствам виділяються мільярди. Ми повинні враховувати, що можливості нашого бюджету скромні, але болгари потребують допомоги. Відсутність переконливих заходів підтримки в близькому майбутньому породить соціальну напруженість. Голод переможе страх, і наслідки можуть бути руйнівними, тому уряду потрібно терміново переглянути свою політику стосовно постраждалих», — заявив глава держави у зверненні до народу.

І депутати дослухалися до президента, переглянувши законопроект в оперативному порядку. Зокрема, доопрацьований і ухвалений закон тепер дозволяє роботодавцям, де це можливо й доцільно, організовувати робочі місця вдома, а також відправляти співробітників в оплачувану відпустку. Законодавці вважають за потрібне збільшити штрафи за адміністративні порушення протиепідеміологічних заходів. Армії дозволено проводити перевірку документів громадян і здійснювати необхідний контроль на дорогах і в’їздах до населених пунктів лише до прибуття поліції.

Депутати також внесли певні зміни в закон про іноземців, які перебувають тимчасово чи довготерміново в Болгарії. Зокрема, вони продовжили дію дозволів на тривале перебування в Болгарії, термін яких припадає на запроваджений надзвичайний стан. Тепер іноземцям не треба йти до відділу МВС «Міграція» для продовження дозвільного документа, а після скасування надзвичайного стану — подати протягом двох тижнів відповідну заяву. Іноземці, які виїхали із країни до введення «надзвичайки» і в яких строк дозволу закінчується в цей період, зможуть повернутися до Болгарії без візи протягом 14 днів після скасування надзвичайного стану.