Учора міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив свій перший візит як очільник зовнішньополітичного відомства. Щоправда, коронавірус вніс суттєві поправки до поїздки — в Німеччину Дмитро Кулеба вирушив, не покидаючи географічні межі Києва. Для переговорів він прибув до резиденції посла ФРН в Україні Анки Фельдгузен. Головними темами візиту, який відбувся у режимі відеоконференції з федеральним міністром закордонних справ Гайко Маасом, стали, зокрема, допомога Німеччини в здійсненні реформ, протидія російській агресії та спільна боротьба із поширенням COVID-19.

«Хоч візит і віртуальний, але ми детально обговорили всі питання порядку денного», — запевнив Дмитро Кулеба під час заяви для преси, яка транслювалася одночасно з Києва та Берліна на Ютьюбі та в Фейсбуці.

Серед важливих домовленостей Д. Кулеба згадав готовність Німеччини допомогти евакуювати громадян України з віддалених регіонів. Передусім мова про Латинську Америку. Таким чином, українці, які «застрягли» у цьому регіоні, зможуть вилетіти літаками, котрі направить за своїми громадянами ФРН.

Водночас, за словами міністра, йшлося і про економіку та торгівлю. «Торік товарооборот між Україною та Німеччиною становив майже дев’ять мільярдів євро. Ми працюватимемо над тим, щоб, незважаючи на кризу, цього року він не зменшився, а можливо, й збільшився», — заявив Д. Кулеба.

Також обидва дипломати торкнулися теми війни на сході України. Федеральний міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас підкреслив, що його країна завжди підтримуватиме територіальну цілісність України. Водночас він зазначив, що війна на сході триває надто довго, й необхідно її завершити. «Я прочитав звіти комісії ООН з прав людини, що в так званих народних республіках на території Східної України в’язні систематично піддаються тортурам. Німецький федеральний уряд різко це засуджує. Хотілося б відзначити, що Росія має скористатися своїм впливом на сепаратистів у Східній Україні більшою мірою ніж раніше, аби завершити цей конфлікт», — заявив Г. Маас, привітавши також кроки нової української влади у справі виконання Мінських домовленостей.