Після того як уряд ФРН погодився взяти на лікування хворих на COVID-19 італійців, в ніч на 24 березня літак ВПС Італії доставив в аеропорт Лейпцига перших вісім пацієнтів, повідомляє DW. Глава уряду німецької землі Саксонія Міхаель Кречмер заявив: «Це дуже важливий знак, що ми також можемо допомагати іншим». Він додав, що це водночас дасть можливість краще вивчити хворобу та шляхи її лікування.

Тим часом кількість заражених у Німеччині за останню добу зросла на 4 764 випадків. Загалом у Німеччині заражено 29 056 осіб. Кількість померлих станом на вчорашній ранок — 123.

Натомість влада Італії заявила про появу світла в кінці тунелю після того, як у країні два дні поспіль фіксували тенденцію до зниження смертності та зараження. Італія продовжує залишатися країною, найбільш враженою новою коронавірусною інфекцією (63 927 заражених і 6 077 померлих). Однак у трійці лідерів пандемії постійно відбуваються зміни.

Про рекордну смертність від COVID-19 тепер говорять в Іспанії. Кількість загиблих тут уже більш як 2 316. У понеділок стало відомо, що за добу недуга забрала понад 450 життів. У країні інфіковано понад 35 тисяч людей. Вірусологи припускають, що вона наблизилася до піку епідемії.

Проте Іспанію в трійці країн, у яких зафіксовано найбільшу кількість заражених, посунули Сполучені Штати, де коронавірусну інфекцію підтвердили в 46 тисяч осіб. Майже половина пацієнтів — у штаті Нью-Йорк, який став епіцентром зараження в США, інформує «Голос Америки». Аби сповільнити поширення захворювання, кілька штатів заборонили людям виходити з дому без нагальної потреби, за винятком працівників критично важливих служб. Інвестори побоюються, що криза надовго зупинить американську економіку. В понеділок президент США Дональд

Трамп написав у Твіттері: «Лікування хвороби не може бути гіршим за саму хворобу». Наступного вівторка після завершення 15-денного періоду надзвичайних заходів уряд вирішить — чи продовжувати їх надалі, чи піти іншим шляхом. Уряд вивчає можливість відновлення роботи підприємств, якщо співробітники працюватимуть у масках, рукавичках і дотримуватимуться заходів безпеки, повідомляє «Голос Америки».

Натомість у європейських країнах продовжують посилювати карантинні заходи, ухвалюючи непопулярні для населення і досить жорсткі рішення, які мають на меті сповільнити поширення вірусу і не допустити колапсу медичної системи.

Так, у понеділок прем’єр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про запровадження в країні режиму жорсткого карантину на три тижні, інформує ВВС. Британцям наказано залишатися вдома, виходити можна тільки з невідкладною метою: по продукти, меддопомогу чи на роботу, якщо працювати дистанційно неможливо. Дозволено також виходити для заняття спортом, але не більше ніж один раз на день. Зібрання більше двох людей, які не живуть разом, заборонено. Заборона стосується весіль, хрещень та інших церемоній. Всі магазини, які торгують товарами не першої необхідності, а також спортивні та релігійні заклади, дитячі майданчики наказано зачинити. Кількість загиблих у Британії у зв’язку з коронавірусом досягнула 335, заражених — 6650.

23 березня прем’єр-міністр Франції Едуард Філіп також оголосив про нові обмеження. Французам заборонили виходити з дому зі спортивною метою більш ніж один раз на день на одну годину. Починаючи з вівторка, пробіжки на відстань в радіусі більш ніж один кілометр від місця проживання заборонено. Порушення правил карантину, який триває у Франції вже тиждень, карається штрафом у розмірі 135 євро, 1500 євро — у разі «рецидиву» протягом 15 днів, а у випадку чотирьох порушень протягом 30 днів — 3700 євро чи максимум шість місяців ув’язнення.

Кількість смертей, пов’язаних з коронавірусом, зросла у Франції до 860, заражених — до 19856.

Про нові карантинні заходи оголосив і уряд Нідерландів, де підтверджено 4749 випадків захворювання, 213 людей померло. В країні заборонили громадські зібрання до 1 червня, повідомляє DutchNews.nl. Винятком є похорони і церковні весілля. Магазини та компанії громадського транспорту повинні вживати заходів, щоб люди залишалися на відстані 1,5 метра.

Компанії, що не виконують вимоги, можуть бути оштрафовані на 4000 євро.

Загалом, згідно з офіційними даними ВООЗ, станом на ранок 24 березня загальна кількість інфікованих перевищила 383 349 чоловік, летальних випадків — 16 585, видужали — 102 548 осіб. Зокрема в Китаї, де ще продовжують фіксувати поодинокі випадки захворювання, вже видужало понад 90 відсотків заражених. Найменшу кількість випадків COVID-19 на даний момент зареєстровано в Африці: 990 тих, хто захворів, і 23 — померлих.

Цитата

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш:

«Увесь світ з іткнувся зі спільним ворогом — COVID-19. Вірус не має громадянства чи етнічної належності… Я закликаю до негайного глобального припинення вогню у всіх куточках світу. Час заморозити воєнні конфлікти та зосередитися на реальній війні за наші життя. Зараз людство потребує цього більше, ніж будь-коли».
UN Photo/Mark Garten.

Вл. інф.