12 березня цього року «Голос України» надрукував матеріал про одну з ОТГ Черкащини під назвою «Бузівська громада бажає і має право бути центром». У публікації йшлося про те, що попри переконливі аргументи на користь створення центру ОТГ у селі Бузівка чиновники Черкаської ОДА вирішили по-своєму «скроювати» дві громади.

Такі необдумані дії місцевих посадовців, на жаль, не виняток. Підтвердження — звернення до «Голосу України» ще однієї громади — Плешканівської, що у Золотоніському районі.

— Нашу громаду створено влітку 2018 року, — розповідає сільський голова Плешканів Наталя Івахова. — До ОТГ з населенням 2 360 осіб увійшли чотири села: Плешкані, Коврай, Підставки Золотоніського району та Безпальче Драбівського. У кожному населеному пункті — своя школа, Будинок культури, бібліотека, ФАП. Маємо ще й три чудові музеї, у школах — етнографічно-краєзнавчі «Світлиці». Одразу після виборів, які відбулися у грудні того само року, ми з великим завзяттям взялися до роботи. Апарат ОТГ, депутати, наші помічники-активісти працювали з таким ентузіазмом, що, здавалося, гори могли б перевернути...

Справді, вже за перший рік існування Плешканівської ОТГ вдалося здійснити те, що, напевно, за попередніх десять років не вдавалося. Найголовніше — провели якісний ремонт у школах сіл Підставки та Безпальче, створили чудові умови для навчання та ігор у дошкільних групах, закупили нові ноутбуки, дидактичні матеріали, обладнання. На умовах співфінансування придбали шкільний автобус (на знімку). Для цього використали державну субвенцію, а понад 600 тисяч гривень виділило для купівлі пасажирського транспортного засобу ПСП «Плешкані», потужне аграрне підприємство, яке працює за європейськими технологіями.

— Це була мрія і батьків, і вчителів, і дітей, — продовжує Наталя Володимирівна. — У школах нашої ОТГ навчається 184 учні, 64  дошкільняток. Нам дуже потрібне було автобусне сполучення між школами, адже діти, крім навчання, відвідують спортивний та тренажерний зали, беруть участь у змаганнях. Зокрема, секція греко-римської боротьби, створена засновником підприємства «Плешкані» Дмитром Лисуном, надзвичайно популярна серед підлітків та юнаків. Відвідують тренування майже півсотні юних борців. До слова, не тільки з населених пунктів нашої ОТГ, а й з сусідніх. Четвертий рік поспіль ми проводимо обласний турнір з греко-римської боротьби на честь героя-земляка, колишнього молодого вчителя, спортсмена, бійця 95-ї аеромобільної бригади В’ячеслава Гаги, який загинув на сході у 2015 році, захищаючи рідну Україну. Відбуваються також масштабні змагання борців, присвячені пам’яті Дмитра Лисуна.

Позитивні зміни після створення ОТГ відбулися у бюджетній сфері. У 2019 році до загального фонду громади надійшло 21 мільйон 454 тисячі гривень. З них власних надходжень — 13 мільйонів 777 тисяч. Видатки загального фонду бюджету становили понад 18,5 мільйона гривень. Левову частку бюджетних надходжень спрямували на школи та дитсадки, фельдшерсько-акушерські пункти, благоустрій сіл. Зокрема, 160 тисяч гривень використали, щоб упорядкувати сміттєзвалища. На перше січня нинішнього року у скарбниці ОТГ нараховувалося майже два мільйони гривень залишку.

Грамотна бюджетна політика Плешканівської ОТГ дала змогу значно розширити рамки соціальної програми «Турбота». Всі учасники АТО/ООС, афганці та чорнобильці отримують щороку від громади по тисячі гривень. Сільська рада прийняла також рішення виділити цій категорії громадян по два гектари землі. Мешканцям ОТГ, які потребують підтримки у лікуванні, виділяється одноразова матеріальна допомога у розмірі 3—5 тисяч гривень. Молодим сім’ям, в яких народилася дитина, — 3 тисячі гривень, а призовникам у лави Збройних Сил України — 5 тисяч. Крім того, всі жителі громади користуються пільговим проїздом у маршрутках, які прямують до райцентру Золотоноша — ОТГ компенсує перевізникам вартість проїзду.

— У нашій громаді різноманітне культурно-освітнє життя, — підключається до розмови начальник гуманітарного відділу ОТГ Тамара Калугіна (на знімку вгорі ліворуч). — Щоліта ми стовідсотково оздоровлюємо школярів та вихованців дитсадків. У нас активні вчителі, талановиті діти. Вони перемагають не лише на районних та обласних олімпіадах і конкурсах.

Старшокласниці Ірина Нерух та Настя Ярмоленко, наприклад, стали переможцями всеукраїнського конкурсу науково-дослідних робіт «Моя Батьківщина  — Україна». Їхня наставниця, вчитель Коврайської школи Людмила Різник, прищеплює дітям любов до історії рідного краю, залучає до нових досліджень і поповнення експозицій зразкового літературного музею Григорія Сковороди та музею бойової слави «Пам’ять».

Є чим похвалитися й працівникам культури та спорту. Етнографічно-фольклорний гурт «Молодички» (на знімку) та ансамбль української пісні «Матіола» добре знані й популярні. Жіночий клуб «Господарочки» зарекомендував себе як змістовний центр дозвілля і саморозвитку. Спортивні команди Плешканів та інших сіл ОТГ — одні з найсильніших у краї.

— Нинішнього року ми планували придбати автомобіль швидкої допомоги, здійснити масштабні проекти з благоустрою території громади, з ремонту інфраструктури, доріг, завершення освітлення вулиць, — продовжує Наталя Івахова. — Однак останні кілька місяців наші плани опинилися під загрозою. Причина — поява нового перспективного плану Черкаської області, за яким Плешканівську ОТГ чиновники облдержадміністрації вирішили приєднати до сусідньої Гельмязівської громади, яка тільки-но створюється. Заступник голови Черкаської ОДА Роман Карманнік доводить нам, що об’єднання, мовляв, піде на користь двом громадам. Проте ми категорично не погоджуємося з таким твердженням. Більше того — готові на всіх рівнях відстоювати громаду, в яку вклали не тільки максимум праці, а й частинку своєї душі.

Позицію сільського голови активно підтримують жителі сіл, актив громади. Депутат сільської ради Юрій Городинець, зокрема, зазначає:

— Гельмязів — колишній райцентр з населенням майже 4 тисячі осіб — потребує колосальних капіталовкладень. Ось дехто з «мудреців» й надумав, щоб самодостатня Плешканівська ОТГ стала донором містечка, доведеного його господарями до ручки. Ми на це ніколи не погодимося. Наша невелика громада спроможна й успішна, ми за неї боротимемося. Тим більше, що правда на нашому боці. У законі чітко прописано норму про добровільне об’єднання громад. А переступати закон нікому не можна. Навіть кабінетним «творцям» перспективних планів.

Ось така ситуація склалася у Золотоніському районі. Сподіваємося, Міністерство розвитку громад та територій України адекватно зреагує на неї, а «Голос України» обов’язково розповість про це своїм читачам.

Фото автора та Плешканівської ОТГ.