На тлі світової економічної рецесії, спричиненої пандемією коронавірусу, ф'ючерси марки Brent здешевшали на 4,9 відсотка. Барель "чорного золота" цієї марки на азійських біржах у понеділок, 30 березня, торгується за 23 долари. Так дешево нафта коштує вперше з 2002 року.

Аналітики "Дойче велле" вважають, що нинішні потрясіння можуть призвести до падіння попиту на нафту на чверть, сховища незабаром будуть переповнені і деякі виробники змушені будуть припиняти видобуток.

Нагадаємо, 9 березня світові ціни на нафту обвалилися після фактичного припинення існування альянсу ОПЕК+ між країнами, які входять до ОПЕК (Алжир, Ангола, Ірак, Іран, Республіка Конго, Кувейт, Лівія, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Нігерія, Габон, Венесуела, Екваторіальна Гвінея), а також низкою інших нафтовидобувних країн, насамперед Росією. На зустрічі у Відні члени ОПЕК, передусім представники Саудівської Аравії, намагалися переконати інших, що для збереження цін на ринку на тлі падання попиту на нафту потрібно зменшити видобуток. Але Росія не пристала на такі умови, чим викликала зворотну реакцію експортерів цієї сировини -- видобуток нафти збільшили, що за умов низького попиту на неї обвалило ціну.

Водночас минулого тижня вартість бареля російської нафти марки Urals опустилася до 18 доларів, при цьому російські експерти вказують, що собівартість бареля становить 35 доларів.