Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

 

Позачергове засідання 30 березня

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, відкривши пленарне засідання, подякував усім народним депутатам, що продовжують працювати як у пленарному режимі, так і в комітетах.

Крім того, він повідомив про домовленість серед лідерів депутатських фракцій і груп, що народні депутати голосуватимуть за проекти законів без обговорення. Спочатку включатимуть до порядку денного, а потім голосуватимуть у першому читанні та в цілому. Саме за таким алгоритмом відбувалося голосування за всі проекти законів, що були включені до порядку денного. Проте далеко не всі вони були підтримані.

Так, 312 народних депутатів ухвалили в цілому проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)" (№ 3268). Цей законопроект, як зазначається у пояснювальній записці, розроблено з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 серед населення України. Ним, зокрема, пропонується створення правового підґрунтя для оперативного здійснення державою комплексу невідкладних заходів для попередження та лікування коронавірусної хвороби (COVID-19).

Така сама кількість народних депутатів – 312 – підтримали в цілому й проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)" (№ 3275).

До основних положень законопроекту можна віднести: запровадження підтримки для працівників та роботодавців в умовах поширення коронавірусу COVID-19; розширення підстав для продовження процесуальних строків, встановлених судом або законом; забезпечення виконання судових рішень; запровадження відповідальності за вчинення суспільно-небезпечних діянь в умовах поширення коронавірусу COVID-19; тимчасового спрощення виробництва продукції, необхідної для протидії поширенню коронавірусу COVID-19, та спрощення процедури їх закупівлі; забезпечення здійснення виплати соціальної допомоги, продовження строку звернення за соціальною допомогою та строків виплат соціальної допомоги тощо.

Законопроектом пропонується внесення змін до декількох законодавчих та кодифікованих актів, у тому числі Господарського кодексу, Цивільного кодексу, Податкового кодексу, Кодексу законів про працю, Кодексу адміністративного судочинства України, Кримінального, Господарського, Цивільного процесуального кодексу України, Закону "Про банки та банківську діяльність", щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19) тощо.

Народні депутати (274 "за") прийняли за основу законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо криміналізації вивезення (пересилання) через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення" (№ 3271).

Проект закону "Про внесення зміни до розділу XI "Перехідні положення" Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID 19)" (№ 3276) Верховна Рада також підтримала за основу – 274 "за" та ухвалила рішення про скорочення термінів підготовки проекту до другого читання.

В цілому (319 "за") було підтримано проект закону про внесення змін до Закону "Про комітети Верховної Ради України" (№ 3277). Він передбачає особливості організації роботи органів Верховної Ради України в умовах встановлення карантину шляхом проведення засідань парламентських комітетів у режимі відеоконференції.

Конституційна більшість – 320 "за" в цілому підтримала й зміни до календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, якими передбачається, що впродовж дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів, і до його відміни Верховна Рада працюватиме у режимі роботи в комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах). Це передбачено проектом постанови "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України на період дії карантину в Україні".

Народні депутати також звільнили Ігоря Уманського з посади міністра фінансів України ("за" проголосували 249) та Іллю Ємця з посади міністра охорони здоров'я України ("за" – 271). Проте, аби призначити їхніх наступників, у парламенті забракло голосів. Кандидатуру Сергія Марченка на посаду очільника Мінфіну підтримали 223, а Максима Степанова – в МОЗ – 217 парламентаріїв.

Народні депутати також включили до порядку денного законопроект про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік (№ 3279). 

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, представляючи документ, зауважив, що він фактично є бюджетом надзвичайної ситуації. "Для вжиття швидких заходів щодо подолання і боротьби з інфекцією необхідні неординарні кроки, часом непопулярні", – наголосив він, запевнивши, що передбачається лише тимчасове відтермінування виконання тих статей, з яких перекидаються кошти на боротьбу з коронавірусом.
 
"Ми ретельно переглянули всі видатки і розуміємо, що починати треба з себе. Було прийнято рішення про скорочення заробітних плат до рівня не більше 10 мінімальних заробітних плат для всіх категорій службовців і чиновників без винятку. Також створили Фонд боротьби з коронавірусом в обсязі понад 97 млрд грн, які будуть спрямовані виключно на боротьбу з інфекцією, підтримку медиків, закупівлю обладнання, ліків, засобів індивідуального захисту. Також ми домовились із депутатами, що окремо напрацюємо законопроект про підтримку малого та середнього державного і комунального бізнесу, який потребуватиме такої підтримки у зв'язку з наслідками коронавірусу. Ми однозначно будемо підтримувати місцеве самоврядування, ми залишили акцизи й низку інших інструментів, відклавши деякі капітальні видатки, які ми повернемо після подолання наслідків епідемії", – запевнив Денис Шмигаль.

Проте доводи Прем'єр-міністра не переконали народних депутатів у доцільності ухвалення цього проекту. Адже, на переконання народних обранців, алгоритм побудови документа мав бути дещо інакшим, зокрема, мала бути передбачена реструктуризація виплати зовнішнього боргу. Крім того, як зауважив народний депутат Віталій Безгін ("Слуга народу"): "Можна красиво писати про зменшення видатків на зарплати топ-чиновників, тільки це ніяк не змінює факт спроби знищення Міністерством фінансів місцевого самоврядування та реформи децентралізації! Спроби забрати всі ресурси, спрямовані на розвиток громад, нікуди не поділись". 

Тож лише 223 народні депутати підтримали бюджетні зміни за основу. Відтак Верховна Рада відправила проект на повторне перше читання і скоротила строки підготовки документа.

Насамкінець Верховна Рада 271 голосом ухвалила рішення про скорочення терміну подачі альтернативних законопроектів до проекту закону "Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності" (реєстраційний № 3260), який ще називають "антиколомойським законопроектом".