Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, Президент України Володимир Зеленський.


За трибуною голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Третє позачергове засідання 30 березня

Верховна Рада 259 голосами ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№ 2178-10). «За» проголосували 206 представників фракції «Слуга народу», 23 від «Європейської солідарності», 13 — «Голос», 12 — «Довіра» та 5 голосів позафракційних народних депутатів.

Продовживши розгляд законопроекту із поправки 3299, до останньої 4018-ї парламентарії дійшли в 0 годин 29 хвилин 31 березня, не підтримавши жодної із пропозицій. Водночас під час обговорення поправок представники фракцій висловлювали свої підсумкові позиції щодо законопроекту № 2178-10.

Зокрема, лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала не підтримувати цей законопроект, оскільки він ухвалюється «в інтересах глобальних спекулятивних кіл», які хочуть взяти участь у «дерибані» української землі.

Народний депутат Ірина Геращенко заявила, що позиція «Європейської солідарності» змусила монобільшість заборонити продаж державної і муніципальної землі сільськогосподарського призначення, передбачити мінімальну вартість землі та інші запобіжники. «Як на початку 1990-х просто вкрали державні підприємства за так звані ваучери, так зараз це саме хотіли зробити із 10 мільйонами гектарів державної землі. І дуже важливо, що в цьому законі на вимогу «Європейської солідарності» зупиняється дерибан 10 мільйонів гектарів державної комунальної землі сільськогосподарського призначення, встановлюється мінімальна вартість землі та інші важливі запобіжники», — сказала вона та підкреслила, що фракція категорично проти того, щоб олігархат затягнув Україну в дефолт, від якого передусім постраждають найбідніші. «А фермери і селяни, які мають свої паї, так само, як городяни, мають право купувати і продавати свої квартири, іншу нерухомість, мають право розпоряджатися цією землею», — наголосила І. Геращенко.

Олександр Колтунович («Опозиційна платформа — За життя») заявив, що представникам фракції разом із колегами з інших політичних сил вдалося на чотири місяці загальмувати розгляд цього законопроекту. «Ми виходили з того, що перед відкриттям ринку землі насамперед потрібно провести референдум та запитати думку людей. Ми говорили про те, що купівельна спроможність людей не відповідає цінам, які є на ринку, адже більшість з них отримують зарплату в 200 доларів, тоді як навіть занижена вартість паю становить 1200 доларів», — сказав він та закликав не підтримувати цей законопроект.

Після завершення розгляду всіх поправок Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що на засіданні парламенту присутній Президент Володимир Зеленський.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що фракція «Батьківщина» вимагає поставити на підтвердження дев’ять поправок та надав слово її представнику Вадиму Івченку.

«Ідея поділити земельну реформу на етапи — гарна, але фермерська реальність така, що вони сьогодні не можуть посіяти, бо більшість банків посівну не кредитують. Тому фермери сьогодні не вірять, що на ринок землі досить швидко не зайдуть фінансові спекулянти і не скуплять по 10 тисяч гектарів. Після цього у нас не буде фермерів, а буде купівля-продаж корпоративних прав», — зазначив В. Івченко та закликав не голосувати за цей законопроект.

Далі, після голосування за підтвердження цих дев’яти поправок, із заключним словом виступив голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський. «У пропонованій редакції законопроекту враховано останні зміни, про які у п’ятницю говорив Президент. Це поетапність, яка передбачає продаж до 100 гектарів до 1 січня 2024 року, і тільки після цього право купівлі для юридичних осіб. Державна і комунальна земля не продається, а також переноситься строк вступу цього закону в дію на 1 липня 2021 року», — сказав він та закликав нарешті підтримати законопроект   № 2178-10 в цілому.

На початку засідання Верховна Рада 267 голосами ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи (№ 2571-д), а також проголосувала за скорочення терміну підготовки до другого читання. Цей законопроект забороняє повертати банки їхнім колишнім власникам, а також передбачає, що колишні власники виведених з ринку банків можуть претендувати на відшкодування збитків у грошовій формі, якщо в суді буде доведено порушення їхніх інтересів.

Довідково

Ухвалений в цілому законопроект № 2178-10 передбачає:

— запуск ринку землі в Україні відбудеться з 1 липня 2021 року;

— до 1 січня 2024 року купувати землю зможуть тільки фізичні особи-громадяни України, а концентрація земельних ділянок в одних руках не може перевищувати 100 га;

— з 1 січня 2024 року купувати землю також дозволено українським юридичним особам в обсязі не більше 10 тисяч га;

— участь іноземців в купівлі землі на території України можлива лише після підтримки відповідного рішення під час всеукраїнського референдуму;

— за будь-яких умов, незалежно від результатів референдуму, забороняється набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення юридичними особами, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є не громадяни України, на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, земельні ділянки сільськогосподарського призначення, виділені в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), ділянки, які розташовані ближче 50 кілометрів від державного кордону України;

— не можуть набувати право власності на землю юридичні особи, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни держави, визнаної Україною державою-агресором або державою-окупантом, а також особи, які належать або належали до терористичних організацій;

— забороняється відчуження земельних ділянок, розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, крім передачі їх у спадщину;

— розрахунки, пов’язані із придбанням земельних ділянок, мають здійснюватися лише у безготівковій формі;

— до банків власність на земельні ділянки може переходити лише в межах стягнення застави, однак упродовж двох років такі ділянки мають бути продані на торгах;

— державна і комунальна земля не продається;

— до 1 січня 2030 року ціна продажу ділянок сільськогосподарського призначення не може бути нижчою від їхньої нормативної грошової оцінки.