Відеоуроки транслюватимуть 11 загальноукраїнських та регіональних каналів. Розклад телетрансляцій буде затверджено до кінця тижня. Про це «Голосу України» повідомила операційний директор ГС «Освіторія» Анна Сидорук.

— Це ініціатива Офісу Президента, профільного комітету Верховної Ради та МОН. Партнером проекту виступає ГС «Освіторія». Ми допомагаємо з відбором вчителів, координацією та організацією процесу, а крім того, Новопечерська школа безплатно надала локацію для зйомок. Вона має 7 студій, тож відеоуроки для різних класів записуються одночасно, — розповідає Анна Сидорук.

Старт «Всеукраїнської школи онлайн» анонсував у своєму зверненні 29 березня Президент Володимир Зеленський. «У рамках проекту сорок педагогів із Києва на час карантину стануть вчителями для всієї України. Нині відбуваються щоденні зйомки уроків для учнів з п’ятого по одинадцятий клас. За збалансованою програмою Міністерства освіти і науки викладаються 11 предметів», — повідомив він. Навчатися дистанційно школярі зможуть через Facebook та YouTube. Крім того, уроки щоранку транслюватимуть у телеефірі. За кожним класом буде закріплено один або декілька телеканалів.

— Відеоуроки триватимуть по 30 хвилин кожен, а у перерві між ними транслюватимуть руханки для школярів, адже ми хочемо виховати не тільки розумне, а й здорове покоління, — пояснює Анна Сидорук. — На уроки щоразу приходитимуть «зіркові» учні. Першу руханку записали за участю Анни Різатдінової та Артема Пивоварова.

Не всім вчителям вдається легко вжитися у роль телезірок, але вони здатні долати будь-які виклики, кажуть в «Освіторії». До проекту залучать не 40 педагогів, а більше. Серед них — багато відомих імен. Зокрема, уроки української мови та літератури записують за участю експерта «Освіторії», кандидата філологічних наук Ігоря Хворостяного, автора популярного безплатного онлайн-курсу «Лайфхаки з української мови».

— Фізику читатимуть учитель Новопечерської школи Андрій Березовський — один із найкращих у своїй професії, та заступник голови парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин, який протягом 10 років викладав цей предмет у Рішельєвському ліцеї в Одесі. Він вестиме відеоуроки фізики для 10-х класів, — розповідає Анна Сидорук.

— Чи легко було знайти вчителів для онлайн-школи?

— Педагоги активно відгукнулися на нашу пропозицію взяти участь у проекті. Вони, як Чіп і Дейл — завжди поспішають на допомогу. Гадаю, під час карантину батьки ще більше зрозуміють, наскільки вчителі важливі.

P. S. Відеоуроки протягом робочого тижня о 10.00 транслюватимуть українські телеканали: для 5-го класу — «ПлюсПлюс» та «112 Україна», для 6-го — «Zoom» та «NewsOne», для 7-го — ZIK, для 8-го — «Індиго» та «УНІАН», для 9-го — «Рада» та «UA: Культура», для 10-го — «UA: Перший», для 11-го — «М1». Уроки можна буде переглянути також на сторінках МОН у Facebook та YouTube.