З перших днів після виявлення в Донецькій області вірусу COVID-19 український промисловець і політик, доктор економічних наук, президент акціонерного товариства «Новокраматорський машинобудівний завод» Георгій СКУДАР (на знімку) разом з іншими представниками бізнес-еліти Донеччини долучився до сумісних з обласною та місцевою владою заходів щодо протидії поширенню інфекції.

У робочій зустрічі, яку провів голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко з представниками великого бізнесу регіону, взяли участь одразу двоє представників Новокраматорського машинобудівного заводу — президент АТ «Новокраматорський машинобудівний завод» Георгій Скудар і в. о. генерального директора — головний інженер НКМЗ Олексій Волошин. Під час діалогу було розглянуто питання консолідації зусиль для недопущення поширення коронавірусу COVID-19 та розробки першочергових заходів щодо протидії інфекції.

Під час робочої зустрічі представників влади і бізнес-структур у Краматорську наголошувалося: поштовхом для діалогу з бізнесом стала зустріч Президента України Володимира Зеленського з представниками найбільших корпорацій країни.

Звертаючись до учасників зустрічі, голова Донецької ОДА Павло Кириленко відзначив важливість вкладу кожного з них для спільної справи і подолання проблеми, з якою зіткнувся Донецький регіон.

— Наразі ми маємо спільну проблему, і допомога бізнесу саме зараз є дуже доречною. Тому висловлюю подяку від себе особисто та від Донецької облдержадміністрації всім, хто відгукнувся на прохання про допомогу, — заявив Павло Кириленко.

Президент АТ «НКМЗ» Георгій Скудар став одним із активних учасників діалогу, що відбувся у Краматорську. По завершенні зустрічі він розповів про заходи, що були вжиті у Краматорську та безпосередньо на

Новокраматорському машинобудівному заводі щодо протидії поширенню епідемії COVID-19.

— Прийшла біда, і найбільш незахищеними перед нею виявилися літні люди та діти. Якщо про дітей можуть подбати їхні батьки, які працюють, то літнім людям, які отримують мізерну пенсію, сьогодні особливо складно. З урахуванням цього ми в сім’ї прийняли рішення надати їм допомогу.

Новокраматорський машинобудівний завод завжди надавав свою підтримку місту і ніколи не був осторонь місцевих проблем, — продовжив Георгій Маркович. — Ще в середині березня, коли коронавірус тільки-но почав проявлятися в області, я звернувся до головного лікаря Краматорської лікарні № 3, яку Новокраматорський завод завжди підтримував, із запитанням: «Які існують проблеми, і чим необхідно допомогти?». Головлікар відповіла, що на цьому етапі всі проблеми, пов’язані з пандемією, вирішуються лікувальним закладом. Також я одразу після початку епідемії запропонував свою підтримку голові Донецької ОДА Павлу Кириленку, і він повідомив, що після спільної, на рівні області, наради буде визначена потреба і на мінімальному рівні, і по максимуму.

Відомою є істина: «Хочеш жити в мирі — готуйся до війни». Для того, щоб пандемія не набула таких масштабів, як в Італії, Іспанії та інших країнах, треба вжити заходів, достатніх для того, щоб зменшити той удар від поширення вірусу, який є можливим. Сьогодні на Новокраматорському машзаводі на самоізоляції перебувають 39 осіб. Це люди, які повернулися з туристичних поїздок, із закордонних відряджень, а також працівники заводу, що контактували з тими, хто прибув із-за кордону. Всім цим особам, які перебувають вдома, ми здійснюємо оплату 2/3 тарифу. Також сьогодні у різних видах відпусток перебувають 1,5 тисячі осіб, із яких лише 50 осіб у відпустках без оплати.

Ми не медики, ми — виробничники. Тому ми не знаємо, скільки та яких ліків потрібно, скільки захисних засобів тощо. Сьогодні нам надають інформацію, скільки загалом необхідно ще придбати. Також інші мої колеги під час зустрічі в Донецькій ОДА змогли дізнатися, скільки та яких саме засобів необхідно ще придбати для протидії вірусу на умовах дольової участі. Ми всі підтвердили, що надаватимемо свою допомогу, яку тільки можливо. Адже йдеться про ті життєво важливі засоби, матеріали, медичну техніку, на придбання яких не вистачає державних та інших бюджетних коштів з огляду на масштаби пандемії.

Щодо конкретних предметів для закупівлі, то підтримка може бути різною. Наприклад, якщо хтось може придбати засоби індивідуального захисту за нижчою ціною, то це вже багато значить. Через представників влади ми триматимемо постійний зв’язок і координуватимемо подальшу роботу. Є, зокрема, дезінфікуючі засоби, що подорожчали в п’ять разів. Чому сталося таке стрімке зростання ціни, і чи не погрів хтось на цьому собі руки, — питання інше, і сьогодні не час його ставити... Але тут навіть не стоїть питання в ціні. Йдеться про те, що треба просто забезпечити людей життєво необхідними для них засобами захисту і якомога скоріше спільно вирішити цю проблему.

Справка

Георгий Скударь — украинский промышленник и политик, доктор экономических наук (2001), член Комитета по Государственным премиям Украины в области науки и техники (с 06.2000); президент АО «Новокраматорский машиностроительный завод».

Начал свой трудовой путь в 1960 году. Работал подручным кузнеца, инженером-технологом на Новокраматорском машиностроительном заводе. 1961—64 — служба в армии. 1964—74 — контрольный мастер, ст. контрольный мастер, начальник участка техконтроля на Новокраматорском машиностроительном заводе. 1976-91 — командировка в Иран. 1978—79 — заместитель начальника кузнечно-прессового цеха, заместитель главного металлурга, начальник кузнечно-прессового цеха Новокраматорского машиностроительного завода. 1991—94 — директор Арендного объединения «Новокраматорский машиностроительный завод»; глава правления, генеральный директор ПО «Новокраматорский машиностроительный завод». С 1994-го — глава правления, генеральный директор ЗАО «Новокраматорский машиностроительный завод». Депутат Донецкого облсовета (1994—2002).

Народный депутат Украины четвертого, пятого и шестого созывов.

Фото автора.