«Ми продовжуємо працювати над цим документом», — зазначив під час учорашнього засідання уряду прем’єр Денис Шмигаль та закликав новопризначеного міністра фінансів Сергія Марченка разом із міністром економічного розвитку Ігорем Петрашком організувати системну роботу з Верховною Радою та профільними комітетами, щоб у найкоротший час урахувати зауваження народних депутатів та повторно надіслати до парламенту зміни до кошторису.

Підкресливши, що одним із пріоритетів уряду є соціальне забезпечення українців, прем’єр повідомив, що уряд ухвалює рішення про встановлення додаткової щомісячної виплати в розмірі 500 гривень пенсіонерам, яким понад 80 років, а також про виплату одноразової допомоги в розмірі 1000 гривень пенсіонерам, які отримують менш як 5 тисяч гривень. «Індексацію пенсій усім пенсіонерам на 11 відсотків ми плануємо провести з 1 травня цього року. Кошти для цієї індексації передбачено у проекті закону про Держбюджет, тому очікуємо підтримки цього документа в парламенті», — зазначив Д. Шмигаль.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна поінформувала, що додаткові 500 гривень щомісяця виплачуватимуть пенсіонерам, котрі старше 80 років і пенсія яких не перевищує 9 тисяч 205 гривень. «Такі пенсіонери отримають по 500 гривень в доповнення до вже встановлених статусних підвищень і надбавок до пенсій дітям війни та учасникам і членам сімей учасників бойових дій. Крім того, ми встановлюємо, що для таких пенсіонерів зі страховим стажем для жінок у 20 років та для чоловіків у 25 років страхова виплата не може бути менш як 2600 гривень (нині — 2000 гривень)», — сказала міністр, додавши, що таку компенсацію отримуватимуть майже 1,5 мільйона пенсіонерів. Водночас одноразову виплату в розмірі 1000 гривень у квітні отримають понад 10 тисяч пенсіонерів, пенсія яких не перевищує 5 тисяч гривень, та 600 тисяч отримувачів соціальної допомоги, осіб з інвалідністю і тих, хто не має права на пенсію.

Також уряд розглянув постанову, яка має вдосконалити правила санітарної охорони територій. «Наші дії спрямовані на те, щоб якомога швидше пройти період надзвичайної ситуації та карантинних заходів, тож у проекті постанови прописано поняття «самоізоляція» та «обсервація», «обов’язкова ізоляція», — повідомив Д. Шмигаль.

Водночас міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов запропонував передбачити в цій постанові можливість позбавляти пільг тих, хто свідомо порушуватиме карантинні заходи. «Тим, хто обирає добровільну самоізоляцію, ми даємо можливість уникнути різноманітної пені, запроваджуємо додаткові виплати. Тому я пропоную передбачити можливість скасовувати ці бонуси для тих, хто порушуватиме правила карантину», — сказав він.

На пропозицію Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової цей документ буде доопра-цьовано впродовж доби, щоб нові обмеження не порушували права людини.

Кабінет Міністрів затвердив умови залучення кредитних коштів та надання державних гарантій у 2020 році за запозиченнями Держагентства автомобільних доріг та переліку об’єктів будівництва, реконструкції і ремонту автодоріг.