Президент Володимир Зеленський, запропонувавши під час позачергового засідання парламенту 4 березня відправити у відставку уряд Олексія Гончарука, сказав, що до його здобутків можна віднести зниження інфляції та облікової ставки НБУ, боротьбу з гральним бізнесом та нелегальними АЗС, початок приватизації державних підприємств, кредити малому та середньому бізнесу, зменшення ролі держави в економіці. «Але правда в тому, що сьогодні українцям цього замало. Так, справді, це перший уряд, де немає топ-корупції. Але не красти – замало», – зауважив В. Зеленський, додавши, що уряд увесь час говорив про економічний стрибок, але «є враження, що економіка брала розгін, спіткнулась і ризикує проїхатися обличчям по землі». На підтвердження цього він сказав про невиконання держбюджету за два місяці нового року майже на 16 мільярдів гривень, 13 мільярдів з яких не додала митниця. 

Тож, представляючи кандидатуру Дениса Шмигаля на посаду Прем'єр-міністра, Президент заявив, що попередній уряд робив усе можливе, але нині потрібен уряд, який зробить неможливе.

У відповідь Д. Шмигаль пообіцяв, що новий Кабінет Міністрів «найближчим часом» презентує стратегію та перспективи економічного розвитку на майбутні роки. Поки що цей «найближчий час» не настав, тож про підходи нового уряду до соціально-економічного розвитку країни можемо судити лише з поточних його дій та на підставі уточнених макропоказників на 2020 рік, які передбачають значне скорочення ВВП, зменшення зарплат та збільшення цін. Зокрема, замість прогнозованого раніше зростання ВВП на 3,7 відсотка очікується його падіння щонайменше на 3,9, хоча прем'єр не виключає, що погіршення може становити 4,8 відсотка. Тобто порівняно з попереднім прогнозом ВВП може скоротитися на 8,5 відсотка. Загалом, якщо раніше номінальний ВВП очікувався на рівні 4,51 трильйона гривень, то нині вже йдеться про 4 трильйони гривень. 

«Це збалансований макроекономічний прогноз. Звісно, при тому прогнозі, оптимістичному, який було складено на початок року, коли ми не передбачали епідемії коронавірусу, прогноз був плюс 3,7 відсотка, а тепер – мінус 4,8 відсотка ВВП», – сказав прем'єр Денис Шмигаль, додавши, що ці розрахунки узгоджено з міжнародними партнерами.

Рівень безробіття може сягнути 9,4 відсотка (раніше прогнозувався на рівні 8,1), очікуваний розмір середньомісячної зарплати зменшується із 12,5 тисячі гривень до 11 тисяч гривень. Водночас уряд розраховує, що зростання цін лише тимчасово прискориться до 8,7 відсотка (порівняно із 5,5 у попередньому прогнозі), а наступного року повернеться до 5 відсотків. Середньорічний курс замість 27 гривень прогнозується на рівні 29,5 гривні за долар США. 

«Можливо, не всіма цифрами ми задоволені, але вже в другому півріччі очікуємо покращення економічної ситуації», – прокоментував новий макропрогноз Д. Шмигаль. Запорукою цього, на його думку, може стати високий попит у світі на нашу сільськогосподарську продукцію, значно стійкіша порівняно з попередніми кризовими періодами банківська система, зниження цін на імпортовані енергетичні ресурси, продовження структурних реформ у співпраці з міжнародними партнерами.

Одним із найважливіших завдань нового Кабінету Міністрів стала підготовка змін до Держбюджету-2020, що передбачає значний секвестр та перерозподіл видатків. Уряд вирішив продемонструвати, що «затягування пасків» розпочинає із себе. «Кабінет Міністрів пропонує, щоб до кінця 2020 року чиновники, які мають заробітну плату понад 10 «мінімалок» (нині це 47 тисяч гривень), отримували тільки половину. Виняток – працівники, які задіяні в боротьбі з COVID-19 та у сфері нацбезпеки і оборони. Також ми пропонуємо зменшити на 30 відсотків розмір оплати праці й винагороди керівникам та членам наглядових рад держпідприємств і держкомпаній», – повідомив Д. Шмигаль.

Що стосується перерозподілу видатків держбюджету, то глава уряду наголосив, що пропонується створити Фонд боротьби з коронавірусом обсягом понад 97 мільярдів гривень, кошти якого спрямовуватимуться винятково на боротьбу з інфекцією, підтримку медиків, закупівлю обладнання, ліків, засобів індивідуального захисту.

Зважаючи на широку критику, уряд під час підготовки змін до бюджету дещо пом'якшив підходи до скорочення видатків на культуру. Зокрема, Д. Шмигаль поінформував, що буде забезпечено 60-відсоткове фінансування Державної агенції з питань кіно, передбачено часткове фінансування Українського інституту книги та збереження історико-культурної та архітектурної спадщини в національних і державних заповідниках (469 мільйонів гривень), майже в повному обсязі нададуть фінансову підтримку національним театрам (1,2 мільярда гривень). Також уряд обіцяв зберегти на попередньому рівні (4 мільярди гривень) фінансову підтримку сільгосптоваровиробників, на 100 відсотків фінансувати будівництво та ремонт доріг (37,3 мільярда гривень на загальнодержавному рівні та 21,8 мільярда гривень субвенції місцевим бюджетам), фінансування освіти та науки передбачалося на рівні 126 мільярдів гривень (зменшення становить 4 відсотки).

Після того, як для ухвалення змін до Держбюджету-2020 не вистачило трьох голосів, прем'єр припустив, що не всі народні депутати мали змогу ознайомитися з цим документом. «Ми працювали над бюджетом спільно з парламентським комітетом практично в цілодобовому режимі. Це бюджет надзвичайної ситуації. Ми зберегли практично всі основні видатки, водночас запропонувавши наповнити Фонд боротьби з коронавірусом на 97,1 мільярда гривень», – прокоментував негативні результати голосування Д. Шмигаль та висловив переконання, що після доопрацювання в уряді наступного тижня зміни до бюджету буде проголосовано. До речі, впродовж березня питанням бюджету займатиметься вже третій міністр фінансів, адже після звільнення 4 березня разом з усім складом уряду Оксани Маркарової 30 березня у відставку також було відправлено її наступника Ігоря Уманського. Тож доопрацюванням змін до Держбюджету-2020 опікуватиметься вже новий міністр фінансів Сергій Марченко.

Серед інших важливих рішень згадаємо постанову Кабінету Міністрів про зменшення оптової ціни на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» постачає газ у рамках спеціальних обов'язків. Вона становить 3,40 гривні за кубометр (без урахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами), що на 14 відсотків менше, ніж у лютому 2020 року. «В умовах карантину та розгортання економічної кризи уряд прагне мінімізувати витрати людей на комунальні послуги, які зростуть у зв'язку зі збільшенням часу їх перебування вдома. Один зі шляхів мінімізації – здешевлення газу для українців. Оптова ціна на природний газ, яку уряд і «Нафтогаз України» забезпечили для потреб населення та виробників тепла в березні 2020 року, на 14 відсотків менша, ніж минулого місяця. Це дає змогу регіональним збутовим компаніям забезпечити зниження тарифу на 9–13 відсотків порівняно з лютим», – зазначив прем'єр.