На знімку: зал засідань Генасамблеї ООН.

Учора ввечері під час засідання Генеральної асамблеї ООН Україна перша з держав-членів Об'єднаних Націй перервала процедуру умовчання щодо ініційованого Росією проекту резолюції Генасамблеї "Декларація солідарності Об'єднаних Націй перед викликами, створеними коронавірусом 2019 (COVID-19)". Про це сьогодні на брифінгу розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він пояснив, що в тексті з цією шляхетною назвою є багато правильних речей і одна маніпуляція, що могла б мати стратегічні руйнівні наслідки для системи міжнародної безпеки, а саме запуск процесу скасування міжнародних санкцій. "Проект (цієї резолюції. – Ред.) містить заклик до держав-членів ООН не застосовувати односторонні примусові заходи, вжиті без мандата Ради Безпеки ООН. Також там в обтічній формі містився заклик стосовно усунення торговельних бар'єрів та незастосування обмежень на експорт. Це була спроба РФ запустити в міжнародний обіг наратив про необхідність відмовитися від санкцій з гуманітарних міркувань для протидії коронавірусу. Від початку разом із партнерами ми почали протидіяти цьому сценарію", – розповів Дмитро Кулеба.

Стосовно процедури умовчання він пояснив, що вона передбачає такий механізм затвердження: якщо протягом певного часу ніхто не висловився проти, документ вважається ухваленим. Саме такою полегшеною процедурою, а також надзвичайним станом в якому опинилося більшість держав світу через пандемію, й намагалася скористатися Росія, але їй це не вдалося.

Водночас Україна підтримала іншу резолюцію ГА ООН "Глобальна солідарність для боротьби з COVID-19", яка була висунута паралельно з російською, але отримала значно більшу підтримку. Показово, що Україна виступила й співавтором цього документа.

"Безпрецедентний рівень участі держав у схваленні (цієї) резолюції є чітким сигналом, що ми єдині, а ООН здатна взяти на себе роль координатора глобальної боротьби з пандемією COVID-19. Ми вітаємо провідну роль голови 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Тайяні Мухаммада-Банде в організації роботи ГА ООН в цей нелегкий період. Україна також підтримує заклик Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша вирішити питання щодо надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я та зосередити увагу на заходах соціального впливу та економічного реагування. Ніщо не заважає співробітництву держав для боротьби з коронавірусом і подолання його наслідків. На цьому тлі намагання зловживати гуманітарними цілями, щоб підкласти міну під міжнародні санкції, застосовані у відповідь на грубі порушення міжнародного права, в тому числі під санкції за російську агресію проти України, є очевидною маніпуляцією Росії", – вказується у коментарі МЗС щодо ухвалення резолюції.

У зовнішньополітичному відомстві також підкреслили, що Україна виступає проти намагань Російської Федерації скористатися скрутною гуманітарною ситуацією для уникнення міжнародно-правової відповідальності. Ці маніпуляції лише шкодять важливій роботі, яку здійснюють Генеральний секретар ООН та Організація Об'єднаних Націй у зміцненні співробітництва між державами у боротьбі проти COVID-19 та мінімізації його наслідків.

UN Photo/Manuel Elias