Київ під час карантину. Чоловік у масці та рукавичках із собакою на повідку.

Минулий понеділок, 6 квітня, традиційно як день тижня став не лише важким, а й жорстким. Жорстким у плані посилення профілактичних обмежень у боротьбі з поширенням коронавірусу. Тепер усі мають ходити в громадських місцях у масках і з документами, і не більш як по двоє. Дітей до 14 років дозволено супроводжувати обом батькам. А неслухняним — штраф: від 17 до 34 тисяч гривень. За два дні «нових заходів» поліція Києва склала 574 адміністративні протоколи, й уже встигли стягнути до бюджету 91 800 гривень.

У місті працює Моніторинговий центр з протидії поширенню COVID-19. До групи ризику, яку він контролює, увійшли майже 40 тисяч киян. Це ті, хто прибув із країн зі значним поширенням вірусу, і ті, хто контактував із хворими.

Про це повідомив голова КМДА Віталій Кличко під час онлайн-конференції. І попередив: ті, хто відмовиться контактувати із центром, матимуть справу із правоохоронцями.

Київ, незважаючи на сонячну погоду, спорожнів ще більше. Тепер похід до магазину чи аптеки більшість киян сприймає як пригоду й можливість вийти на вулицю. Перехожі, котрі йдуть із великими пакунками із супермаркету, із заздрістю дивляться на дівчину, яка гуляє із собакою. На балконах у перервах між уроками діти тепер дихають свіжим повітрям. Хоча свіжим його назвати складно. У столиці вранці — смог...

А парки порожні. Туди з дітьми не можна. Як пояснив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко по телевізору: «Ми розуміємо, що якби в парках дотримувалися тих рекомендацій, які ми пропагуємо: щоб був соціальний розрив, щоб не контактували, їх можна було б дозволити». Але, на жаль, тільки заборона допоможе утримати наших несвідомих громадян від контактів. Так вважає представник МОЗу.

А ще спікер відомства щодо теми коронавірусу озвучив прогноз: 14—15 квітня очікується пік захворюваності. Така аналітика цілком передбачувана — у цей час саме закінчиться карантинний період у десятків тисяч українців, які повернулися додому з-за кордону. Нині дуже важливо, за словами головного санлікаря, розтягнути «потенційні наслідки поширення інфекції в Україні» у часі. При цьому головне — не панікувати. І якщо у вас температура й кашель, не слід бігти самому до поліклініки. Зателефонуйте сімейному лікарю й проконсультуйтеся. А він уже вирішить, що з вами робити. А якщо не встигли підписати договір із сімейним лікарем, то набирайте «103» — там вас проконсультують, якщо немає показань для госпіталізації. Такі рекомендації МОЗу.

А ще Віктор Ляшко просить земляків не скуповувати в аптеках медикаменти без необхідності. Але більшість киян ходить до аптеки з одним питанням: «Маски є?». І, о диво! Вони з’явилися! Щоправда, не скрізь. Але в комунальних аптеках міста вже можна купити довгоочікувані медичні маски, так звані хірургічні, за ціною 15 гривень за один виріб. Але більш як три в одні руки поки що не продають. Є й дезінфектори... літрові — від 300 гривень і вище.

Такі дезінфектори можна побачити й використати на вході\виході в деякі великі маркети. Але, на жаль, не всі. Простежується дивна закономірність: що дорожчий (за цінами) магазин, то частіше він заощаджує на необхідній сьогодні сангігієні.

Цифри на цінниках у магазинах зросли, але ажіотажу немає. Щастить тим, хто живе поблизу великих мережевих торговельних точок. Там товари повсякденного попиту в наявності, і можна обрати за ціною й якістю. Щоправда, уже й щодо цього питання відбувається нагнітання — мовляв, запасів для повного асортименту вистачить на місяць... Але й це вже не лякає. Адже на підвіконні зеленіє розсада. Дачники й городники підкоряються поклику весни. При цьому слід пам’ятати, що на в’їзді в столицю встановили КПП, і всім пасажирам авто-транспорту міряють температуру. А ще київська влада попередила: якщо народ ігноруватиме вже введені заходи безпеки, то особистий транспорт теж потрапить під мораторій...

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.