Про це йшлося у доповідях, представлених під час 10-ї інформаційної зустрічі з питань ситуації на окупованому півострові в сферах компетенції ЮНЕСКО. На зустрічі розглядалися відповідні звіти офісів Верховного комісара ООН з прав людини, представника з питань свободи преси ОБСЄ, Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць (ІКОМОС), а також Amnesty International. У доповідях наводяться конкретні факти порушень прав людини, утисків національних меншин, свободи преси, безпеки журналістів, захисту культурної спадщини, перешкод у доступі до освіти рідною мовою.

На адреси генерального директора ЮНЕСКО та постпредств держав-членів надіслано заяву постійного представника України при ЮНЕСКО, посла України у Франції Олега Шамшура з актуалізованою інформацією щодо порушень прав людини та конвенцій ЮНЕСКО в тимчасово окупованих АРК та м. Севастополі у сферах, що стосуються мандата Організації. У заяві, зокрема, наголошується на триваючій тенденції до суттєвого погіршення ситуації на півострові та важливості активізації зусиль ЮНЕСКО із забезпечення прямого моніторингу ситуації у Криму.

У рамках інформаційної зустрічі було також розповсюджено спільну заяву від імені 33 країн — членів ЮНЕСКО на підтримку позиції України. В документі міститься заклик до Секретаріату ЮНЕСКО продовжити здійснення першого етапу прямого моніторингу з метою вивчення ситуації в тимчасово окупованому Криму у сферах компетенції Організації. Це сприятиме створенню належного підґрунтя для реалізації у подальшому другого етапу моніторингу безпосередньо на території тимчасово окупованого півострова. У заяві також наголошується, що при здійсненні моніторингу ситуації в Криму ЮНЕСКО має продовжувати керуватися резолюцією ГА ООН 28/262 від 27 березня 2014 р. «Територіальна цілісність України».