Уряд продовжує ухвалювати рішення, спрямовані на підтримку людей, бізнесу та економіки в умовах складної економічної та епідеміологічної ситуації, однак для повноцінного втілення планів потрібно ухвалити зміни до Держбюджету на 2020 рік. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів сказав прем’єр Денис Шмигаль.

Глава уряду також наголосив: поки що про послаблення карантинних заходів не йдеться. «Протягом квітня ми не відступимо від карантинного режиму, який запроваджено до 24 квітня і, можливо, його буде продовжено до початку травня», — за-значив він, зауваживши, що водночас найближчим часом буде розроблено план поетапного послаблення карантинних заходів, бо Україна «не може дозволити собі два-три місяці сидіти на дивані».

«Якщо динаміка за-хворюваності знижуватиметься, то в травні ми почнемо вести розмову про можливе послаблення карантину та запустимо економіку за визначеним планом», — наголосив Д. Шмигаль.

Але поки карантин триває, Кабінет Міністрів підтримав низку рішень, спрямованих на соціальну підтримку людей. За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, з метою забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій, по-перше, пропонується продовжити на період карантину та на 30 днів після нього виплати соціальної допомоги, які були призначені раніше, без необхідності особистого звернення громадян до органів соціального захисту. По-друге, продовжити виплати державної допомоги особам з інвалідністю, в яких уже пропущено строк переогляду.

Крім того, постанова про розвиток соціальних сервісів для деяких соціальних груп населення передбачає запровадження інструментів дистанційної оплати за житлово-комунальні послугу та отримання пенсій, не виходячи з дому. «Кожен пенсіонер та одержувач соціальних послуг буде поінформований про можливості оплатити комунальні послуги через «Укрпошту» та банківські установи. Також «Укрпошта» забезпечуватиме можливість оплати за житлово-комунальні послуги або безпосередньо у листоноші під час отримання пенсії чи грошової допомоги, або коли буде замовлено цю послугу через телефони гарячої лінії «Укрпошти», — повідомила міністр. Цією ж постановою уряд рекомендував банкам створити можливості для зняття одержувачами пенсій та соціальної допомоги готівки зі своїх банківських карток через термінали у торговельних мережах.

«Ще одна важлива ідея, яка міститься в цій постанові, — це створення інформаційної платформи «Допомога поруч», яка міститиме дані про потреби людей похилого віку, осіб з інвалідністю та інших незахищених категорій громадян, які не мають можливості виходити на вулицю. На цьому сервісі формуватимуться заявки таких людей, які реалізовуватимуться у співпраці органів місцевої влади, громадських організацій та волонтерів», — повідомила міністр соціальної політики.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть до Верховної Ради законопроект про посилення відповідальності за спалювання сухої рослинності. Д. Шмигаль у зв’язку цим зауважив, що хоч Україна вже багато років бореться з паліями трави, бо це призводить до пожеж у населених пунктах та вигорання сотень гектарів лісів і заповідників, ситуація не поліпшується. «Суспільство давно вимагає посилити відповідальність за підпали, бо та шкода, яка завдається природі та економіці і ставить під загрозу об’єкти критичної інфраструктури, вимагає значного невідкладного реагування», — зазначив прем’єр.