Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Відкривши позачергове засідання, глава парламенту Дмитро Разумков повідомив, що воно проводиться на вимогу Президента України про скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради України дев'ятого скликання та відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту Верховної Ради України.

Оголосивши до розгляду в повторному першому читанні законопроект про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (№ 3279-д), головуючий надав слово Прем'єр-міністру Денису Шмигалю.

"Останні тижні ми спільно з парламентом працювали над тим, щоб проект оновленого бюджету відповідав зовнішнім та внутрішнім викликам", – сказав глава уряду та закликав народних депутатів підтримати цей документ у цілому, бо непрості часи вимагають від усіх відповідальних дій. За словами глави уряду, ухвалення держбюджету надзвичайної ситуації – якраз і є найвищим рівнем відповідальності та сценарієм виходу України з кризи.

Прем'єр зазначив, що в представленій версії проекту держбюджету було повернуто фінансування багатьох програм, зокрема фінансування регіонів, культури та освіти. "Окремо хочу наголосити, що кожна гривня, виділена для наших військових, залишається в бюджеті", – наголосив Д. Шмигаль. 

Також глава уряду наголосив на необхідності створення Фонду з боротьби з коронавірусом, що дасть змогу підтримати лікарів та профінансувати закупівлю медичного обладнання. "Загалом фінансування медицини зросте в півтора-два рази", – зазначив він і підкреслив, що паралельно треба подбати про захист незахищених верств населення, тож із цією метою видатки Пенсійного фонду пропонується збільшити на 29,7 мільярда гривень.

Народний депутат Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність"), який представляв альтернативний законопроект № 3279-1, заявив, що він пропонує затягувати паски не тільки за рахунок скорочення видатків освіти, культури чи місцевих бюджетів, а всім, "включно з урядовим кварталом". Також О. Гончаренко закликав обмежити розміри зарплат високопосадовців не на кілька найближчих місяців, а на постійній основі.

Заступник голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін повідомив: під час підготовки законопроекту № 3279 до повторного першого читання враховано пропозиції щодо збереження на попередньому рівні (понад 70 мільярдів гривень) видатків державного дорожнього фонду, відновлено фінансування обсягом 4,9 мільярда гривень проектів Державного фонду регіонального розвитку, на рівні 4 мільярдів гривень збережено дотацію аграріям (попередній варіант передбачав 2,5 мільярда гривень), частково повернуто фінансування гуманітарної сфери. Також дію статті 29 щодо обмеження на період карантину 10 "мінімалками" (47,2 тисячі гривень) максимального розміру зарплат представників виконавчих органів влади та наглядових рад суб'єктів господарювання державного сектору економіки пропонується поширивши на народних депутатів, суддів, прокурорів та інших осіб, оплата праці яких регулюється спеціальними законами.

Пропонуючи зменшення обсягу Фонду боротьби з коронавірусною хворобою на 32,39 мільярда гривень (з 97,06 мільярда гривень до 64,67 мільярда гривень), Міністерству охорони здоров'я водночас напряму виділяється 15,8 мільярда гривень для виплати надбавок медикам.

Комітет також звернув увагу, що в разі ухвалення змін до бюджету-2020, відпаде потреба в розгляді низки актуальних законопроектів (щодо погашення заборгованості із заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств вугільної галузі, № 2725); щодо забезпечення інформаційної політики України на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, № 3138; щодо фінансового забезпечення проведення індексації пенсій, № 3155; щодо фінансового забезпечення заходів із запобігання виникнення, поширення та подолання наслідків коронавірусної хвороби (COVID-19), № 3258), оскільки їх положення враховано в доопрацьованому законопроекті № 3279.

"Вважаємо цей законопроект збалансованим і таким, що відповідає цілям та завданням Верховної Ради, а уряд його зможе виконати", – сказав О. Трухін та запропонував ухвалити його за основу і в цілому.

Після виступів представників фракцій та груп 249 народних депутатів підтримали ухвалення в цілому законопроекту про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (№ 3279-д).