Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Фонд боротьби з коронавірусною хворобою становитиме майже 65 мільярдів гривень, що дасть змогу забезпечити лікарні всім необхідним, а лікарям та іншим задіяним у боротьбі з пандемією значно підвищити виплати. А збільшення майже на 30 мільярдів гривень бюджету Пенсійного фонду дасть можливість проіндексувати на 11 відсотків пенсії та розпочати виплату тисячі гривень допомоги пенсіонерам, які отримують менш як 5 тисяч гривень», — зазначив він.

Крім того, ухвалені зміни до бюджету дадуть змогу підтримати тих, хто втратив роботу. «Міністерства розвитку економіки та фінансів запропонували низку програм з кредитної підтримки малого та мікробізнесу, які передбачатимуть і видачу нових кредитів, і рефінансування діючих кредитів з нульовою відсотковою ставкою та з погашенням тіла кредиту через рік. Фактично це кредитні канікули, які ми будемо готові забезпечити», — наголосив Д. Шмигаль.

Реалізовуватися ця ініціатива буде на базі кредитної програми «5—7—9».  Наступними етапами стане підтримка середнього бізнесу та великих державних підприємств.

За словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка, суть цих змін полягає в тому, що держава компенсуватиме відсоткову ставку підприємствам малого та мікробізнесу за банківськими кредитами. «Наприклад, якщо підприємство має 500 тисяч гривень кредиту, то після звернення до банку воно отримає допомогу від держави та до 31 березня 2021 року нічого не платитиме», — сказав він, додавши, що на наступному засіданні уряду вирішуватиметься питання про надання таким підприємствам нових кредитів.

Кабмін підтримав рішення про закриття ще 10 пунктів пропуску через кордон з Молдовою, Польщею та Румунією, що має мінімізувати пересування громадян та краще забезпечити карантинні заходи.

Ще одним рішенням Кабінет Міністрів переніс призов громадян України на строкову військову службу з квітня—червня 2020 року на травень—липень 2020 року.