Хто про що, а ми знову про ціни. Знаєте, на тлі коронавірусної метушні є й хороші новини. Не все, виявляється, так погано, переконують фахівці. А те, що до кінця квітня в Україні може подорожчати хліб, то виробники заспокоюють, мовляв, ціну вимушені будуть підняти лише через зростання вартості борошна на 20%. А все через підвищений попит на українське зерно за кордоном. Однак у Мінекономіки переконані — продовольча криза Україні точно не загрожує, бо зерна в засіках достатньо.

Зате подешевшали складові борщового набору: цибуля та картопля. Отже, від початку минулого тижня ціни на картоплю знизилися на третину, а цибуля стала дешевшою у півтора разу. Таке істотне зниження ціни пов’язане зі збільшенням імпорту продукції та стабілізацією попиту, пояснюють у департаменті «Аналітика» ОРСП «Шувар», найбільшого в Західній Україні гуртового ринку.

Введення карантину спровокувало ажіотажний попит на продукти в Україні, він дуже швидко перекинувся на овочі борщового набору. На моркву, буряк та капусту вдалося втримати ціни, бо вся ця продукція є у сховищах українських фермерів. А от із картоплею та цибулею ситуація розвивалася по-іншому.

Картоплю, мовляв, імпортували весь сезон, тому зростання попиту на тлі зростання курсу іноземної валюти одразу спровокувало підвищення ціни на цю продукцію. Дуже схожа ситуація і на ринку цибулі: до середини березня її активно експортували, а одразу після введення карантину вимушені були завозити з країн ЄС. Залишків у вітчизняних сховищах виявилось недостатньо, для того щоб задовольнити ажіотажний попит. Сьогодні українські трейдери продовжують імпортувати картоплю та цибулю, хоча попит, кажуть, помітно знизився. Відповідно, і ціни почали просідати. Саме так прокоментувала ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар». А ми додамо, що коли б ще й м’ясо хоч трішки подешевшало, був би борщ на славу!..

А от ціни на лимони в Україні побили рекорд. І пояснюється це не тільки противірусними властивостями, що приписують цим цитрусовим, а насамперед обмеженням поставок лимонів з Туреччини. Аналітики «Інфо-Шувар» вважають, що саме цей фактор може спровокувати ще одну хвилю зростання цін.

Порівняно з минулим роком цитрусові подорожчали вже вдвічі і навіть більше, а імпортери прогнозують подальше зростання.

«Ціни на лимони в квітні можуть оновити рекорд через обмеження експорту з Туреччини. Станом на кінець березня на гуртовому ринку «Шувар» продавці пропонували турецькі лимони вже по 75—80 грн/кг, вартість іспанських лимонів становила 90—95 грн/кг», — повідомляють аналітики.

На закінчення процитуємо юриста-кримінолога Ганну Маляр. Вона застерігає торговельні мережі, що не можна, мовляв, на хвилі ажіотажу та підвищення попиту піднімати ціни на продукти під час карантину, коли більша частина країни залишилася без роботи та без засобів до існування.

«Власники супермаркетів не розуміють одну просту річ — що вища ціна на продукти, то на менше часу людині вистачить цих грошей... настане... момент, коли в сім’ї буде нічого їсти, і... це призведе... до того, що перші грабежі відбуватимуться саме у продуктових магазинах. Тому що... це можливість... нагодувати свою сім’ю людині... без роботи, це можливість їх продати і теж мати заробіток, і продати дешевше, ніж супермаркет... Супермаркети самі нині наражаються на цю небезпеку», — заявила кримінолог.

Хоча це не про нас. У Мінекономіки ж он кажуть, що ажіотажний попит на харчові продукти, який спостерігався в Україні після початку карантину, вже пішов на спад.