На сьогодні ще жодна країна не має ліків від коронавірусу. Однак досвід провідних держав, які борються з поширенням COVID-19, свідчить, що є певні препарати та технології, які дають змогу пришвидшити одужання пацієнтів. Зокрема, це препарати, які виготовляють із крові пацієнтів, що вже вилікувалися від COVID-19.

«Одним із найбільш перспективних методів лікування коронавірусу деякі медики вважають переливання плазми крові людей, які вже перехворіли на COVID-19 та повністю одужали, — зауважив голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький на своїй сторінці у Фейсбуці. — Вона містить антитіла, які допомагають хворим долати коронавірус. Звичайно, цей метод, як і інші методики та препарати, викликає певні дискусії спеціалістів, тому потребує додаткового вивчення. Але позитивний досвід свідчить, що в багатьох випадках він працює».

За словами Михайла Радуцького, нині медики всього світу покладають великі сподівання на імуноглобулін, виготовлений із крові донорів, які вилікувалися від COVID-19. «Дев’ять світових виробників ліків із плазми крові (зо-крема, з США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Швейцарії) об’єдналися для спільного розроблення та виробництва рятівного препарату. Серед них є й український виробник! — повідомив глава комітету. — Отже, препарат проти COVID-19 за деякий час зможуть виробляти і в Україні. Якщо буде зібрано необхідний обсяг плазми тих, хто вже перехворів, препарат з’явиться в медичних закладах наприкінці літа — на початку осені».

Також парламентарій наголосив, що пандемія вкотре продемонструвала необхідність розвитку вітчизняної медицини, системи донорства та фармацевтичної промисловості. Адже деякі країни світу, з яких Україна традиційно отримувала медпрепарати, наразі заборонили вивезення ліків і препаратів, які допомагають у боротьбі з коронавірусом. Тож сподіватися треба тільки на власні сили.

Водночас для безпечного виготовлення препарату потрібна база донорів, котрі перехворіли на COVID-19, та якісне надсучасне обладнання, фракціонатор. За словами Михайла Радуцького, українські фармацевтичні компанії сьогодні мають таке обладнання. А профільний парламентський комітет, у свою чергу, зробив перший крок для законодавчого врегулювання цього процесу.

Так, ще у 2019 році було розроблено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар’єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров’я» (№ 2429), спрямований на залучення інвестицій у донорську галузь та розвиток власного виробництва препаратів із крові та плазми. Він забороняє вивезення компонентів крові за межі країни та до-зволяє взяття плазми для фракціонування, за умови її переробки та використання для виробництва препаратів крові на території України, суб’єктам підприємницької діяльності. «Це сприятиме прискоренню власного виробництва препаратів із компонентів крові та їх здешевленню», — переконаний Михайло Радуцький. У грудні 2019 року законопроект № 2429 було підтримано Верховною Радою в першому читанні. Нині законопроект доопрацьовує профільний парламентський комітет.