На знімку: завідувач відділення реанімації та анестезіології Городенківської ЦРЛ Любомир Неміш.

До опорної районної лікарні на час протидії коронавірусу планових хворих не госпіталізують, а всю ургентну допомогу взяли на себе медики стаціонару.

Городенківська центральна районна лікарня — один із 11 опорних закладів Івано-Франківської області для лікування коронавірусної хвороби. Тут відновили роботу закритого десь рік тому інфекційного відділення. Для прийому пацієнтів із підозрою на COVID-19 підготували відповідну базу.

«Вірус — ворог невидимий, тож насамперед подбали про засоби індивідуального захисту, яких на початку було надзвичайно мало. Довелося навіть самим шити. Приміром, завідувач відділення травматології Олександр Бойчук адаптував для захисту медперсоналу від інфікування маски для дайвінгу. Різко обмежили контакти. Всю ургентну допомогу взяли на себе лікарі стаціонару. В поліклініці залишили тільки хірурга, гінеколога, травматолога, пульмонолога. Інші спеціалісти за згодою пішли у відпустки. Частина медсестер чергують на блокпостах», — повідомила гендиректор КНП «Городенківська ЦРЛ» Олександра Косовець.

Стаціонар ЦРЛ надає всі види ургентної допомоги, жодних відмов. Дитяче й терапевтичне відділення перепрофільовані під інфекційні, куди надходять хворі з підозрілими пневмоніями. До інфекційного скеровують пацієнтів із явною клінікою коронавірусної хвороби. Там розгорнуто палату інтенсивної терапії для важкохворих. Штат відділення анестезіології та реанімації розділено на два пости: для обслуговування ургентних та для хворих із COVID-19.

«Усі медики, які надають допомогу пацієнтам інфекційного відділення, проживають на території лікарні. Для цього заздалегідь обладнано другий поверх окремого корпусу ЦРЛ, якраз над інфекційним. Хворих серед медперсоналу немає, засобами захисту забезпечені згідно з вимогами. Два медпрацівники перебувають на самоізоляції як контактні. Маємо добру співпрацю з відділенням «швидкої допомоги» та із сімейними лікарями. Нам реально допомагає весь район, влада, підприємці, сільськогосподарські товаровиробники, працівники освіти, культури, підприємства та організації, мешканці району, за що всім щиро вдячні», — коментує ситуацію Олександра Косовець.

Апарати ШВЛ у лікарні — здебільшого як гуманітарна допомога із Австрії та Німеччини, 2005—2007 років. За зібрані районом кошти тут мають намір придбати новий, а також кисневі концентратори, монітори та засоби індивідуального захисту. Терміново необхідно переоснастити відділення анастезіології та реанімації, а також оснастити новостворене — екстреної допомоги.

«Як тільки епідемія піде на спад, розпочнемо підготовчі тренінги для співпраці з НСЗУ щодо послуг, на які підписали договори. На сьогодні залишаємося лікарнею першої лінії щодо лікування COVID-19, планових хворих наразі не госпіталізуємо», — наголошує О. Косовець.

Івано-Франківська область.

Фото зі сторінки Любомира Неміша у Фейсбуці.