Орієнтований на європейські стандарти, університет уже не перший рік працює на базі сервісу Moodle, відкритої безплатної системи управління навчанням, яка надає адміністраторам, викладачам, студентам сучасні технічні засоби для проведення онлайн-лекцій і семінарів, практичних і лабораторних занять, відеоконференцій тощо.

Відпрацьований алгоритм дав змогу в перші дні карантину перевести весь університет, у складі якого сім навчально-наукових інститутів та факультет, на ефективну дистанційну форму навчання.

Як зазначає ректор Університету державної фіскальної служби України, доктор економічних наук, професор Павло Пашко, всі лекції та семінари проводять, як і до карантину, чітко за розкладом і в повному обсязі.

— Для більш успішного навчання і зручності користування системою в університеті створено Yuotube-канал з детальними відеоінструкціями, а також чат у Viber та Telegram, де можна написати зауваження, побажання, рекомендації, отримати консультацію з будь-якого питання щодо навчання в Moodle, — каже ректор. — Статистика користування системою показує хороші результати: щодня від шести до десяти тисяч і більше відвідувань. Якогось дня навіть сервер перегрівся!

Завдяки наявності серверу для вебінарів BigBluButton, тобто способу організації онлайн-зустрічей та інших заходів, на початку квітня на кафедрі економіки підприємства у форматі відеоконференції відбувся захист курсових робіт із дисципліни «Стратегічна ідея бізнесу». Доценти Ганна Калач, Вікторія Гурочкіна та Маргарита Кравченко задоволені – вони, як і в аудиторії, ставили студентам запитання й отримували на них повні відповіді.

Практикують в університеті й онлайн-дискусії у формі форуму і коментарів, проведення тестів, семінарів-тренінгів, консультацій, написання контрольних робіт у форматі блогу та інші форми віддаленого навчання. Ознайомитися з ними можна на порталі дистанційної освіти університету, ефективну роботу якого гарантують кадрове та навчально-методичне забезпечення.

— Кожна навчальна дисципліна забезпечена відповідними веб-ресурсами, — підкреслює Павло Пашко. — Ми також маємо можливість контролювати онлайн відвідуваність студентів, працює й автоматична система підрахунку балів, які отримує той чи інший студент.

Кожен, хто заходить на портал, обов’язково знайомиться з етичним кодексом університету і вимогами академічної доброчесності, які, як наголошують у ректораті, нікуди не зникають через запровадження дистанційних методів навчання. У пріоритеті залишаються відповідальність та чесність усіх, хто працює і навчається в аудиторії. В університеті всі текстові роботи проходять перевірку на виявлення плагіату, що стимулює здобувачів серйозно ставитися до своїх перших наукових спроб.

— Ми активно запроваджуємо і дуальну освіту — це можливість навчатися і працювати одночасно. У нас дуальну освіту здобуватимуть перші 10 магістрів, — зазначає ректор.

Цифровізація освітнього процесу триває. Це дає змогу відкривати навчання за новими спеціальностями та освітніми програмами. Дистанційними будуть і п’ять нових освітніх програм.

На базі університету працює інформаційно-довідкова служба Податкової служби України. За угодою з Управлінням освіти і науки Ірпінської міськради мультимедійно облаштованими аудиторіями та системою Moodle університету безплатно користуються всі школи міста. Спеціально для них викладачі вишу відзняли серію відеоуроків.

Щороку збільшується кількість бажаючих навчатися в Університеті державної фіскальної служби України. Промовистим є і той факт, що кількість контрактників тут більша за число тих, хто навчається за держзамовленням.

Фото надано Університетом державної фіскальної служби України.