Таку думку в контексті створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету, висловив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (на знімку).

«До загального фонду Держбюджету в першому кварталі 2020 року надійшло 110,8 мільярда гривень, що на 14,3 мільярда гривень, або 15 відсотків більше, ніж за цей період минулого року», — повідомив голова комітету під час брифінгу, підкресливши, що, зокрема, позитивне сальдо за податком на додану вартість становить 63,8 відсотка, по акцизах — плюс 19 відсотків, за податком на доходи фізичних осіб — плюс 16,8 відсотка. «У березні цього року порівняно з березнем минулого року надходження від лікеро-горілчаного акцизного податку становили 131,2 відсотка, а відрахування спиртової галузі зросли у понад вісім разів», — наголосив Д. Гетманцев.

За словами голови комітету, ці цифри свідчать про те, що з приходом нової команди було ліквідовано старі корупційні схеми. «Безумовно, вони не могли завершитися за один день. Робота тривала протягом багатьох місяців, але на сьогодні ми можемо констатувати, що стан справ значно покращився. Звичайно, це не подобається ділкам, які раніше отримували злочинні доходи та годувалися на злочинних схемах. Тому вони звинувачують нову владу та фіскальні органи у тому, чого насправді не існує», — заявив парламентарій, додавши, що, на жаль, такі заяви лунають і від деяких колишніх високопосадовців, які «були кадровою помилкою» нової влади.

Д. Гетманцев заявив, що фракція «Слуга народу» підтримала постанову про створення ТСК, бо нова влада готова до будь-яких перевірок. «Наші представники працюватимуть у цій комісії і в разі виявлення будь-яких корупційних ознак чи порушень, реакція буде жорсткою», — підкреслив голова комітету.

Коментуючи підготовку до другого читання так званого «банківського» законопроекту, Д. Гетманцев повідомив, що станом на п’ятницю комітет пройшов понад 90 відсотків поправок, тож до обіду у понеділок їхній розгляд буде завершено. «Після цього законопроект буде передано народним депутатам для ознайомлення та винесено на розгляд сесійної зали», — сказав він та спрогнозував, що упродовж одного-двох тижнів законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» (№ 2571-д) буде ухвалено в цілому.