Ці рішення ухвалені на підставі статті 871 Закону "Про державну службу", яка дозволяє звільняти держслужбовців категорії "А" за поданням Прем'єр-міністра чи відповідного міністра протягом чотирьох місяців з дня призначення глави уряду або міністра. При цьому звільнений чиновник зараховуються за штат відповідного державного органу та якщо протягом шести місяців йому не буде запропоновано іншої посади, його звільняють із державної служби. Коментуючи ці рішення, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що уряд планує найближчим часом призначити "нових ефективних керівників у ці відомства".

Міністр фінансів Сергій Марченко, який і вніс подання на звільнення М. Нефьодова та С. Верланова, висловив думку, що кадрові зміни у Державних митній та податковій службах "назріли давно", на чому він неодноразово наголошував. "У суспільстві давно існує критична маса нереалізованих сподівань щодо діяльності митниці і податкової. Навіть у докризовий час керівництво цих служб виявилося нездатним виконувати покладені на них завдання. А в нинішніх умовах їхнє перебування на посадах було ризиком забезпечення фінансової безпеки. Вони втратили довіру людей і мали піти", – заявив С. Марченко, додавши, що це перший крок до очищення фіскальних органів держави. За його словами, кадрові рішення – це найбільш помітна, але не єдина площина реформування ДМС та ДПС, бо паралельно грозробляються інституційні зміни в обох відомствах. "Йдеться про рестарт обох служб. Прозорість – найкращий аргумент проти корупції і тіньових схем", – сказав міністр.

Разом з тим нагадаємо, що першим про необхідність звільнення керівників митної та податкової служб заявив уже екс-міністр фінансів Ігор Уманський. Керівника податкової він, зокрема, звинуватив у махінаціях, внаслідок яких бюджет на "скручуванні" ПДВ щомісяця втрачає 5 мільярдів гривень. Однак замість цього місяць тому у відставку з посади міністра фінансів відправили самого І. Уманського.

Проте заява І. Уманського, яку підтримала низка парламентаріїв, призвела до створення 24 квітня Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини держбюджету. Прикметно, що цього ж таки 24 квітня уряд зібрався на позачергове засідання, під час якого ухвалив рішення про звільнення голів митної та податкової служб.

Хто ж правий у цій ситуації? Наприклад, лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко висловила думку, що відправка у відставку головного податківця та головного митника буквально через декілька годин після створення ТСК може свідчити про порушення. "Як тільки ми оголосили про створення ТСК, на нас вийшли чинні та колишні митники і податківці зі стосами документів, де по днях розписано, як грабувалася держава протягом останнього року", – зазначила вона та закликала усіх, хто володіє інформацією про корупцію, про ухиляння від сплати податків та про "схематози", передавати її до Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради.

Водночас звільнений з посади голови Державної податкової служби Сергій Верланов повідомив, що подав до Офісу Генпрокурора заяву щодо неправдивого повідомлення про злочин проти колишнього міністра економіки Ігоря Уманського. Також він висловив сподівання, що ТСК дасть вичерпну відповідь на ці звинувачення, оскільки Державна податкова служба вперше за вісім років виконує план зі збору податків, а також вперше за останні чотири роки – по акцизах на горілчані вироби. Зокрема, до загального фонду Держбюджету в першому кварталі 2020 року надійшло 110,8 мільярда гривень, що на 14,3 мільярда гривень, або 15 відсотків більше, ніж за цей період минулого року. При цьому позитивне сальдо за податком на додану вартість становить 63,8 відсотка, а по акцизах – плюс 19 відсотків.

М. Нефьодов також заявив, що рішення про його відставку є політичним, тому зі звинуваченнями в корупції нехай розбираються правоохоронні органи. "Мені особисто точно нема чого приховувати чи соромитися", – сказав він агентству LIGA.net, зауваживши, що за результатами першого кварталу цього року відбулося шалене зростання зборів за всіма контрабандо-ризикованими категоріями товарів. "Ми побачили зростання офіційного імпорту всіх без винятку груп, в яких власне зосереджена контрабанда. Мобільні телефони, одяг, взяття, побутова техніка, медицина. Незважаючи на те, що в березні у нас вже був карантин, легальний імпорт мобільних телефонів зріс на 71 відсоток, одягу – на 43 відсотки", – повідомив М. Нефьодов.

Тож у ситуації взаємних звинувачень залишається сподіватися, що саме Тимчасова слідча комісія Верховної Ради зможе дати неупереджену відповідь щодо можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини держбюджету.