Про це йдеться у відповіді на депутатський запит фракції партії «Альтернатива для Німеччини» в Бундестазі, оприлюдненій на сайті парламенту.

«Уряд ФРН, як і досі, позитивно оцінює проект «Північний потік-2», зазначається у документі. В ньому також сказано, що нині Берліну невідомі деталі будівництва, але кабінет очікує, що проект буде завершено, хоч і припускає, що можуть виникнути затримки. «Уряд продовжить надавати політичну підтримку компаніям, котрі беруть участь у будівництві», — наголошується у відповіді на депутатський запит.

Берлін також заявив, що принципово відкидає екстериторіальні санкції США і не має наміру виставляти Вашингтону рахунок за уповільнення ходу будівництва. На думку уряду ФРН, політика Німеччини щодо «Північного потоку-2» не становить загрози для НАТО.

«Голос України» вже розповідав, що «Північний потік-2» — це дві нитки газопроводу, котрий прямує з РФ через Балтійське море до Німеччини. Його загальна потужність має становити 55 млрд куб. м на рік. Цей транзит проходить через територіальні води або винятково економічні зони Росії, Фінляндії, Швеції, Данії і ФРН. Уже прокладено понад 2300 км труб із приблизно 2460 км, тобто 94% від загальної протяжності.

Очікується, що будівництво буде завершене до кінця цього чи початку наступного року. Проблеми із закінченням будівництва пов’язані з санкціями США проти російських морських газопроводів до Європи. Вашингтон вимагає від компаній-підрядників негайно припинити будівництво «Північного потоку-2». У результаті терміни запуску транзиту перенесено приблизно на рік.

У цьому конфлікті інтересів задіяно урядовців кількох країн, політиків, представників великого бізнесу, але, всупереч переламаним списам, російська труба просувається до німецького Грайфсвальда, де має зістикуватися з наземною гілкою газопроводу, якою російські вуглеводні прямуватимуть на південь Німеччини — до країн Південної та Східної Європи.

Берлін.