На знімку: чергова допомога медикам від держави. Дмитро Микитюк та Богдан Тимофійчук (зліва направо).

Від початку пандемії коронавірусу на Прикарпатті померла 61 особа з офіційно підтвердженим діагнозом «COVID-19». Із числа жертв — сім медиків. Двоє з них — за останні кілька днів. Це медсестра КНП «Косівська ЦРЛ» та головний лікар Станції швидкої допомоги КНП «Івано-Франківський клінічний центр ЕМД і МК».

Останній випадок — в Івано-Франківську. Головний лікар міської Станції швидкої допомоги 58-річний Ігор Ковалюк із двобічною вірусно-бактеріальною пневмонією був доправлений до обласної інфекційної лікарні наприкінці квітня. Методом ПЛР-діагностики в нього підтвердили COVID-19. Пацієнт перебував у реанімації на штучній вентиляції легень, спочатку на СІПАП-масці, останні кілька днів через погіршення стану його інтубували, тобто підключили до апарата ШВЛ інвазивним методом.

Генеральний директор КНП «Івано-Франківський клінічний центр ЕМД і МК» Мирон Матейко розповів, що діагноз «COVID-19» підтверджений ще в кількох працівників адміністрації міської «швидкої». Пацієнти з важчою формою перебігу хвороби перебувають в інфекційній лікарні, двоє — на амбулаторному лікуванні. Загалом в області коронавірус виявлено у шести медпрацівників ЦЕМД, ще шестеро — під підозрою. За кожним випадком інфікування здійснюють ретельне розслідування.

У Косівському районі офіційно підтверджено 31 випадок COVID-19, 15 осіб одужали. Про важку форму перебігу хвороби в 60-річної пацієнтки генеральний директор КНП «Косівська ЦРЛ» Дмитро Микитюк повідомив редакцію нашого видання ще минулого тижня. Жінка на той час уже місяць перебувала у відділенні реанімації. Джерело інфікування — побутове, позаяк у медперсоналу неврологічного відділення ЦРЛ та пацієнтів, де працювала медсестра Галина Куцела, коронавірусу не виявили.

«Наша колега потребувала інтенсивної терапії, була одразу заінтубована на апараті ШВЛ. Понад місяць ми боролися за її життя. Раділи, що вже самостійно дихала, навіть могла сидіти. 9 травня в неї раптово зупинилося серце. Реанімаційні заходи, на жаль, не допомогли.

Станом на 11 травня на Івано-Франківщині офіційно підтверджено 1126 випадків COVID-19. Майже чверть із них — серед медперсоналу. Останнім часом надходять засоби індивідуального захисту для медзакладів із різних джерел, насамперед — для опорних, де приймають пацієнтів із підозрою на коронавірусну інфекцію.

Минулого тижня великий благодійний вантаж надійшов від Офісу Президента та Кабінету Міністрів. Його отримала й опорна Косівська ЦРЛ. Одноразові захисні костюми, маски, рукавиці та бахіли доставили представник народного депутата Володимира Тимофійчука Андрій Галичук та депутат облради Богдан Тимофійчук.

Епідемія свинячого грипу в 2009 році скосила 34 мешканців Прикарпаття. Серед них — і чотирьох медиків.

Фото Косівської ЦРБ.