Фото: radiosvoboda.org

Учора з самого ранку у середмісті столиці почали збиратися представники автоперевізників. І хоча акція мала розпочатися о 10.00, ще задовго центр Києва і найближчі райони зупинилися в заторах, адже протестувальники прибували до Кабміну на своїх транспортних засобах. Киян заздалегідь попередили про це, утім колапсу уникнути не вдалося.

Серед головних вимог протестувальників — поновлення пасажирських перевезень, відкриття промислових, будівельних та змішаних ринків. Судячи із заяв водіїв, вони хочуть домогтися від Кабміну дозволу не лише на внутрішні, а й на міжнародні перевезення. Люди скаржаться, що через заборони їм нічим годувати свої родини, а тим часом перевезеннями почали займатися нелегали. Тож серед лозунгів були й такі: «Нашу роботу передали нелегалам», «Відкрийте кордони для міжнародного сполучення» тощо.

Учора із заявою також виступив столичний голова Віталій Кличко. Він заявив, що наземний транспорт у столиці почне відновлювати нормальну роботу з 22 травня, а про відкриття метро з 25 травня він проситиме уряд.

«Столична влада не хотіла закривати метро і тримала його роботу до останнього — поки уряд не ухвалив рішення про тимчасове зупинення роботи метрополітену в кількох містах. Але сьогодні, коли дедалі більше людей повертаються до роботи, в місті відбувається колапс. І ми наполягатимемо на відновленні роботи метро», — наголосив Кличко.

Нагадаємо, наприкінці квітня і на початку травня мітинги підприємців відбулися в Києві, Львові, Чернігові, інших містах та містечках. Скрізь представники малого бізнесу вимагають послаблення карантину, щоб вони змогли повернутися на роботу, адже заощаджених коштів фактично не залишилося, а влада такі простої нічим не компенсує.

Тоді очільник Міністерства інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що відомство вже підготувало пропозиції щодо поетапного відновлення пасажирських перевезень і наразі спільно з Міністерством охорони здоров’я обговорюється та опрацьовується це питання. Згодом тут пояснили, що йшлося лише про електрички, щоб люди могли їздити на роботу.

Тим часом раніше Кабмін оприлюднив орієнтовний план виходу з карантину, який складається із п’яти етапів і залежить від розвитку епідемічної ситуації. Запуск транспорту, за прогнозом, має початися не раніше третього етапу. Умова — протягом 10 днів поспіль кількість осіб, які одужали, вдвічі або більше має перевищувати кількість нових випадків.