На знімку: вирощена екоактивістами любка дволиста.

Ідея повернути зникаючу рослину в дику природу належить депутатці Коцюбинської селищної ради Олександрі Куцан.

Під час одного з туристичних походів, які в Коцюбинському організовують не лише для школярів, а й для дорослих, екоактивісти під лісом побачили любку дволисту, яка в цих місцях через винищення й забруднення навколишнього середовища вже майже не зустрічається.

«Невідомо, чи хтось її посадив, чи це насіння, яке з болота сюди могли занести птахи. Ми зрозуміли, що наше завдання — зберегти цю червонокнижну квітку й розмножити її. Так виникла ідея повернути любку на Любку.

Звісно не туди, де ходять люди, бо її винищать, але хоча б уздовж нашого похідного маршруту, щоб показувати дітям, як вона росте в природі», — каже Олександра Куцан.

«У нас з’явилося трохи насіння. І ми почали стежити за тим, як воно проростає. І от у нас уже є сім рослин і ми ретельно стежимо за тим, щоб вони розмножувалися і насіювалися», — додає депутатка.

Багаторічна трав’яниста рослина, що належить до родини Зозулинцевих, росте заввишки від 20 до 50 сантиметрів. Її суцвіття складається з восьми—сорока невеликих пахучих білих квіток, що цвітуть у травні-червні. Квіти особливо ароматні у вечірній та нічний час, тож у деяких місцевостях рослину називають нічною фіалкою, або українською орхідеєю.

Любка дволиста має й лікувальні властивості. А ще вона описана як «характерницька» їжа. Легенди розповідають, що ця красива рослина не раз рятувала запорозьких козаків під час походів від голоду. Носили вони бульбочки квітки на шиї як амулет, а коли в поході не залишалося їжі  — то діставали чудодійні корені. Науковці зазначають, що бульбочки любки й справді вирізняються високою поживністю — 40 грамів сушеної сировини достатньо, аби задовольнити потребу людини у поживних речовинах.

Поблизу міст квітку давно винищили через її красу та лікувальні властивості. До Червоної книги України любка занесена в статусі «Неоцінений».

У 1999 році Національний банк випустив дві пам’ятні монети із зображенням любки дволистої на реверсі — нейзильберову номіналом 2 гривні та срібну номіналом 10 гривень.

На берег болотистої річки рідкісні рослини висадять восени.

Фото надано Олександрою Куцан.