Хто про що, а ми, вкотре вже, про ціни. Оскільки тема на повний голос проговорюється засобами масової інформації, найвищими урядовцями, у пересічних українців жевріє надія, що вона не байдужа і там — на Печерських пагорбах. Погляньте — вона непокоїть і тривожить керівництво держави! Уряд у курсі! Тримає руку на пульсі... Вживаються безпрецедентні заходи для подолання невиправданого зростання...

От і позавчора ми налічили кількадесят повідомлень в Інтернеті про те, що Кабінет Міністрів України відновлює державне регулювання цін на низку соціальних продуктів та медичних виробів. Це регулювання, повідомляють ЗМІ, триватиме до закінчення карантину.

Тижня не минає, подумали ми, щоб уряд не перейнявся проблемою! Зайшли на Урядовий портал у мережі і з’ясували, що ця новина... зовсім не новина.

Постанову № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», яка тимчасово запроваджує державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення і на яку посилаються і з таким азартом обговорюють колеги-журналісти та експерти, Кабінет Міністрів України прийняв ще 22 квітня!

Відповідно до пункту 3 зазначеного документа він набирає чинності через десять днів з дня опублікування і діє до закінчення карантину. Оскільки постанова була оприлюднена 8 травня, то 18-го вона набирає чинності. Он звідки черговий ажіотаж і таке жваве обговорення! З нагоди десятиденного ювілею з дня прийняття?

Щоб не переобтяжувати читача зайвою і непотрібною інформацією (з текстом постанови кожен охочий зможе ознайомитися на Урядовому порталі), скажемо тільки, що державне регулювання здійснюватиметься шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення.

Якщо ми правильно зрозуміли, то виробник продукції має право встановити будь-яку ціну, яка йому заманеться, адже постанова стосується лише роздробу. Зміну оптово-відпускних цін декларувати не потрібно!

У чому ж полягає державне регулювання? І де гарантія, що виробник не домовиться з роздрібним продавцем його продукції? Виходить, АМКУ запрошував на співбесіди представників найбільших українських торговельних мереж, київський міський голова Віталій Кличко бідкався, уряд невтомно працює, про що ми інформували читачів, а ціни зростають! Ну що ті 10 найменувань товарів, серед яких і 73-відсоткове масло, яке, як стверджують в один голос експерти, не є маслом! Про медичні товари й вироби взагалі промовчимо...

Тим часом міністр економіки зауважує, що дефіциту продовольчих товарів немає, всі продукти є на полицях магазинів і крамниць: «Ми активно працюємо над тим, щоб цінова стабільність для соціально значимих товарних груп зберігалася. Ми... працюємо над тим, щоб запровадити більш м’який інструмент регулювання. Це 10 товарів, які є важливими для кожного українця і домогосподарства», — коментує міністр.

Не можемо не погодитися з паном міністром: так, справді, дефіциту немає. Але ж і ціни кусаються! Де воно, те державне регулювання? То що, боротьба триває?!