Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

У сесійній залі зареєструвався 321 депутат.

На початку засідання Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков нагадав, що 15 травня 2020 року минуло 30 років із початку діяльності першого українського парламенту — Верховної Ради УРСР дванадцятого скликання, яка пізніше стала Верховною Радою України першого скликання.

«30 років тому почав працювати перший український парламент, який заклав ті базові речі, які сьогодні є у Верховній Раді України, які ми несемо і, я сподіваюся, і в подальшому вони будуть зберігатися і будуть тими гарними традиціями, які повинні існувати в кожній парламентсько-президентській республіці», — сказав Дмитро Разумков, закликавши виносити уроки і рухатися вперед.

За пропозицією, яку підтримали напередодні на Погоджувальній раді лідери фракцій, депутати вирішили зняти з розгляду проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства (№ 2590).

На пропозицію лідера фракції «Слуга народу» Давида Арахамії депутати вирішили змінити режим роботи парламенту, щоб можна було регулярно проводити дезінфекцію сесійної зали: у вівторок та в четвер робота в сесійній залі — з 10-ї до 12-ї та з 12.30 до 15-ї години, з 12-ї до 12.30 — перерва. Таке рішення підтримали голосуванням 324 депутати.

На пропозицію лідера фракції «Слуга народу» Давида Арахамії депутати вирішили змінити режим роботи парламенту, щоб можна було регулярно проводити дезінфекцію сесійної зали: у вівторок та в четвер робота у сесійній залі: з 10-ї до 12-ї та з 12.30 до 15-ї години, з 12-ї до 12.30 — перерва. Таке рішення підтримали голосуванням 324 депутати.

Депутати не підтримали проект Постанови про внесення змін до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (№ 2835-9), оскільки були висловлені зауваження до запропонованого документа.

Парламент розблокував підписання Головою Верховної Ради закону про банківську діяльність та направлення його на підпис Президенту України. Депутати розглянули два проекти Постанови про скасування результатів голосування Верховної Ради України від 13 травня 2020 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, який Верховна Рада схвалила в другому читанні та в цілому 13 травня.

Автор першого проекту Постанови (№ 2571-д-П) народний депутат України Антон Поляков зауважив, що депутати, складаючи присягу, клялися захищати інтереси громадян України, а не іноземних кредиторів. Парламентарій стверджував, начебто «антибанківський» законопроект — це «дуже велика помилка».

Другий доповідач — автор ще одного проекту Постанови № 2571-д-П1 Олександр Дубінський — стверджував, начебто були «критичні» порушення процедури під час ухвалення законопроекту про банківську діяльність та порушення норм Регламенту, а тому Голова Верховної Ради не може підписати цей закон і направити на підпис Президенту.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко поінформував, що комітет ухвалив висновки, у яких відзначив, що в порушення положень статті 48 Регламенту народні депутати Поляков та Дубінський не зверталися до головуючого на пленарному засідання щодо порушень під час обговорення та голосування. Так само депутати не подавали заяви і до Голови Верховної Ради щодо порушень Регламенту під час обговорення і голосування, але подали проекти постанов про скасування результатів голосування. «Але ці проекти постанов не відповідають статті 48 Регламенту, оскільки за цими нормами можуть бути скасовані рішення Верховної Ради про прийняття в цілому закону чи постанови або іншого акту, а не скасування результатів голосування», — зауважив Сергій Кальченко. Регламентний комітет ухвалив рішення визначитися шляхом голосування у сесійній залі щодо прийняття чи відхилення даних проектів Постанови.

Під час обговорення народний депутат Олексій Гончаренко (фракція «Європейська солідарність») висловився образно: «Що спільного між Лондоном і Києвом, окрім сьогоднішнього дощу? Символом Лондона є Біг Бен, а Києва — «біг Беня» та його бажання повернути контроль над ПриватБанком. І сьогодні бачимо чергову серію цього «серіалу». Сергій Ємченко («Слуга народу») виcловив думку, що банківський законопроект — це «зазіхання на незалежності судової системи в Україні».  Ярослав Железняк (фракція «Голос») зауважив, що у парламенті та в експертному середовищі було багато дискусій щодо банківського законопроекту, і цей законопроект розглядався згідно з Регламентом. «Нам необхідно посилити і вдосконалити банківське законодавство», — наголосив депутат, закликавши не блокувати підписання закону і депутатам виконати те, що обіцяли виборцям, — прозоре законодавство, яке прозоро захищає фінанси країни. Сергій Власенко (фракція «Батьківщина») перефразував слова Олексія Гончаренка: «Між Києвом і Лондоном ще є одне «спільне» — це колишня очільниця НБУ Валерія Гонтарєва, яка розвалила банківську систему, а тепер — переховується у Лондоні».

Зрештою, за схвалення проекту постанови депутата Полякова проголосували 78 депутатів, проекту Дубінського — 84. Відтак рішення не прийнято, а підписання схваленого парламентом закону про банківську діяльність розблоковано.

Проект закону про внесення зміни до статті 364 Кримінального кодексу України щодо уточнення ознак окремих злочинів у сфері службової діяльності (№ 2621) доповів представник Президента у Верховній Раді, перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук. Він нагадав, що у 2014 році набрали чинності зміни до Кримінального кодексу України, якими було суттєво ускладнено кваліфікацію вчинення окремих злочинів, вчинених службовими особами, та надано їм можливість безкарно здійснювати свою діяльність. «Так, дії службової особи можуть бути кваліфіковані як злочин виключно за умови завдання матеріальних збитків, за завдання шкоди нематеріального характеру, порушення прав людини та громадянина, безпеки, громадського порядку, послаблення авторитету та престижу органів державної влади та місцевого самоврядування службову особу неможливо притягнути до відповідальності, — зауважив Р. Стефанчук. — Саме тому Главою держави внесено законопроект як невідкладний». Законопроектом пропонується внести зміни до статті 364 ККУ та передбачити, що умовами кваліфікації злочину за даною статтею є також завдання шкоди нематеріального характеру. Під час обговорення депутати наголошували на потребі вдосконалення статті 364 ККУ. За схвалення законопроекту в першому читанні проголосували 288 депутатів.

У другому читанні та в цілому з техніко-юридичними правками 231 голосом схвалено проект закону про внесення змін до Закону України «Про систему іномовлення України» (щодо програмної політики та території розповсюдження»), № 2521.

За словами голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка, понад один мільярд гривень з держбюджету було витрачено на створення системи іномовлення. Однак є дуже багато нарікань на ефективність використання цих коштів. Нині Мінкультури підготувало новий проект мовлення для тимчасово окупованих території Криму та Донбасу — на каналі «Дім». «Головне зараз — виграти інформаційну війну, щоб українці отримували інформацію про Україну з українських ресурсів, — наголосив Олександр Ткаченко. — Йдеться про битву за уми і серця українських громадян, які в т. ч. живуть на тимчасово окупованих територіях».

У цілому також схвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії, 288 — «за» (№ 2372).

У першому читанні прийнято проект закону про внесення змін до Розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», № 3398 за 303. Профільному Комітету доручено вдвічі скоротити строки підготовки законопроекту до другого читання.

Народний депутат Єлизавета Ясько у своєму виступі наголосила на недопустимості репресій проти кримських татар і порушень прав людини у тимчасово анексованому Криму. Депутати вшанували пам’ять загиблих під час депортації кримських татар.

У першому читанні прийнято проекти законів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв’язку (№ 2788-д), який передбачає надання відділенням «Укрпошти» функцій банківських агентів — селяни та мешканці інших віддалених від великих міст населених пунктів зможуть розміщувати там свої вільні кошти. А також законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації дорожнього будівництва та удосконалення законодавства у сфері містобудівної діяльності (№ 2680); про надання будівельної продукції на ринку (№ 2698); про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення механізму справляння державних зборів за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України (№ 2424); проект закону про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України (№ 2325). Ним пропонується змінити назву свята — День захисника України, яке відзначається 14 жовтня, на День захисників України для скасування гендерної дискримінації, адже на стражі Вітчизни стоять не лише чоловіки, а й жінки. Як зазначила автор законопроекту Марина Бардіна, у Збройних Силах України нині проходять службу майже 55 тисяч жінок, з них понад 26 тисяч мають військові звання.

У цілому схвалено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури внесення змін, з техніко-юридичними правками (№ 2256).

Схвалено Постанови Верховної Ради: про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні», які відбулися 18 грудня 2019 року (№ 2789); про зміни у складі Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо укладання Угоди між Міністерством фінансів України та Спеціальним комітетом кредиторів з реструктуризації зовнішнього боргу у 2015 році (№ 2727).

Забракло голосів для схвалення Постанови про визначення представників Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Державного бюро розслідувань (№ 3067). Верховна Рада делегує трьох з дев’яти членів конкурсної комісії, ще по троє — Президент і міжнародні організації.

Проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок авторства народного депутата Данила Гетманцева (№ 2805) та законопроект про медіа авторства Олександра Ткаченка (№ 2693) відправлено на повторне перше читання до профільного комітету.

Із виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп

Петро Порошенко, фракція «Європейська солідарність»:

— Як могло так статися, що лікарів на передньому краї боротьби з коронавірусом урядовці не цінують і не захищають. Станом на сьогодні лише 14 регіонів виплатили 300-відсоткову надбавку медикам, і то лише за березень, хоча нині третя декада травня. Наші пропозиції страхової допомоги медикам монобільшість спотворила своїм альтернативним законопроектом і обвела лікарів навколо пальця. Тому закликаю зареєструвати законопроект, і дякую «Голосу» і «Батьківщині», що вони спільно з нами поставили свої підписи, щодо обов’язкового страхування медиків у разі захворювання на коронавірус. Якщо влада не захистила лікарів, то тим більше зобов’язана платити за наслідки власної байдужості, недбалості та некомпетентності.

Юлія Тимошенко, фракція «Батьківщина»:

— Хочу привернути вашу увагу, що організація ЮНІСЕФ, яка є структурним підрозділом ООН, зробила повідомлення про те, що в Україні збільшився рівень бідності — з 27 до майже 50%. Крім того, ви добре знаєте, що більшість медиків, які працювали з COVID-19, не отримали 300-відсоткову надбавку, а пенсіонери — по тисячі гривень. Усе це пов’язано з тим, що в державі немає грошей. Уже багато місяців поспіль ми недотримуємо щомісяця доходи в сумі від 25 до 35%. За рік недовиконання доходів за податками, митниці буде десь 300 млрд грн. Це мінімум. Це означає, що розвалені всі фінанси країни. Водночас наша ТСК про дослідження корупції при оплаті податків розслідувала деякі цифри НАК «Нафтогазу».  

Юрій Бойко, фракція «Опозиційна платформа — За життя»:

— У ситуації, в якій опинилась Україна, я вважаю парламент повинен мати два пріоритети для розгляду. Перший — це підтримка вітчизняної медицини.

Друге питання — вихід країни з карантину. Ми повинні заслухати уряд, щоб він відзвітував, яким чином виконуватиметься реальне фінансування економіки.
Олександра Устінова, «Голос»:

— Два дні тому міністр охорони здоров’я Максим Степанов вкотре збрехав, сказавши, що до країни приїхали костюми, і їх розвезуть медикам. Так от, вчора я була на митниці. Немає костюмів. Замість 72 тис. костюмів, які мали приїхати і захищати наших медиків, привезли 29. Нам просто брешуть у той час, коли в Україні щодня 100 медичних працівників інфікуються на COVID-19. Ті, хто нині знаходяться не в центральних лікарнях, а районних — не мають нічого. І МОЗ сьогодні фактично вчиняє злочин. Бо спочатку вони закупили костюми втричі дорожче і заробили на цьому, а нині вчиняють масове вбивство, не привозячи їх.

У парламенту є лише один вихід із цієї ситуації. Маємо порушити питання заміщення міністра охорони здоров’я. Фракція «Голос» почне збір підписів за те, щоб М. Степанов пішов із посади.

Олег Кулініч, група «Довіра»:

— Ситуація з коронавірусом показала, в якому реальному стані знаходиться медицина в нашій державі. Дуже прикро, що станом на сьогодні, 19 квітня, медики не отримали визначену законом доплату за квітень. І досі не знають, коли і в якому обсязі з ними розрахуються. А гроші, які пішли на доплату за березень, запозичили з четвертого кварталу 2020 року. І це кошти із субвенції для забезпечення хворих інсуліном та іншими важливими препаратами. Звертаюся до міністра охорони здоров’я Максима Степанова з проханням взяти цю ситуацію під особистий контроль. Звертаю увагу на ситуацію зі спалахом коронавірусу в інтернаті на Київщині.

Тарас Батенко, група «За майбутнє»:

— Нині наші лікарі, як на фронті, продовжують боротьбу. Ведуть її сам на сам, без підтримки уряду, але за безумовної підтримки громадян. Тому вкотре нагадую, що українські медики не отримали відповідних доплат і належних компенсацій. На рівні областей і районів така підтримка відсутня. Звертаємо увагу на критичну ситуацію, яка складається в енергетиці. Ми фактично зупиняємо енергоблоки і дотуємо найдорожчу електроенергію. Цю ситуацію треба розглянути в парламенті. Ми підготували проект постанови про створення відповідної ТСК, але фракція більшості блокує це рішення.

Давид Арахамія, фракція «Слуга народу»:

— На будівлю одного з наших депутатів напали із застосуванням так званого коктейлю Молотова. Хочу закликати вас, колеги, підтримати звернення до правоохоронних органів, щоб вони негайно втрутилися і захистили політичну позицію народного депутата.

У нас вчора було засідання всіх голів фракцій, під час якого йшлося про те, що апарат Верховної Ради не має можливості ефективно стерилізувати приміщення за час перерви. Тому є пропозиція — поміняти графік роботи у вівторок та четвер. Засідання триватиме з 10-ї до 12-ї години, потім буде перерва на дезінфекцію. А о 12.30 засідання продовжиться і триватиме до 15.00. Сподіваюся, така позиція знайде підтримку.