Зустріч із журналістами тривала понад три години просто неба — у внутрішньому дворику Маріїнського палацу: і під дощ, і вітер, і сонце.

Обнадійлива статистика

Президент зазначив, що в Україні декілька днів поспіль гарна статистика: кількість людей, які захворіли на коронавірус, дорівнює кількості тих, хто одужав. Зеленський нагадав, що уряд оприлюднив п’ять етапів пом’якшення карантину, а позитивна статистика дає змогу поновити транспорт і відкрити дитсадки навіть дещо раніше — з 22 травня. Міжміський транспорт наразі ні, бо лише в шести областях спостерігається зниження кількості захворілих. Глава держави повідомив, що у 15 областях України повністю виплачено надбавки до заробітних плат медикам, котрі працюють із хворими на коронавірус, а до кінця тижня у всіх областях медики отримають обіцяні кошти. За його словами, з Держбюджету всі кошти повністю перераховано місцевій владі.

Щодо допомоги бізнесу в карантинний період Зеленський відзначив програму кредитування «5—7—9» — отримання кредитів у гривні під такі відсотки. Президент пообіцяв, що найближчим часом підпише банківський закон, який відкриє двері до фінансової допомоги МВФ. І найближчим часом в Україні запрацює іпотека під 10 відсотків для кожного громадянина України.

За прогнозом Зеленського, за місяць зможемо вийти з усіх етапів карантину.

Задля повернення територій і людей

Президент заявив, що готовий до будь-якого формату перемовин задля повернення тимчасово окупованих територій і людей, котрі на них проживають. Зеленський нагадав, що після зустрічей у Нормандському форматі відбулося три хвилі обмінів, понад 130 українців було звільнено.

«І зараз говоримо з Російською Федерацією про можливий обмін після COVID — повернення наших політв’язнів, які перебувають у Росії чи в тюрмах Криму, — сказав Президент. — Результат є. Він складається з людських життів». Також глава держави зазначив, що перезавантажено Мінську групу, додано статус до Мінського процесу. Водночас Зеленський підкреслив, що на перемовинах можуть бути присутні лише ті представники тимчасово окупованих територій, які є громадянами України і не мають російських паспортів.

Президент наголосив: після завершення епідемії COVID-19 добиватиметься повернення українських політв’язнів, які перебувають на території Російської Федерації та в окупованому Криму. «Ми не відпускаємо у вільний простір питання повернення наших людей і повернення територій, незаконно анексованого Криму, — наголосив Президент. — У цих умовах складно зараз, але... З Німеччиною, з Францією, з усіма ми говорили, всі підтримують, що одразу після спаду COVID у нас повинна бути зустріч у Нормандському форматі».

На запитання про можливість зустрічі з Путіним Зеленський відповів: «Ми повинні з ними говорити, повинні домовлятися. Ще раз повторюся: Мінський формат — пріоритет, але ніхто не скасовує будь-які інші формати. Я готовий до будь-якого формату, який може наблизити нас до повернення наших територій і людей. Мені все одно. Нам потрібен результат». Однак нові ділянки розведення сил і засобів на Донбасі, за словами Зеленського, поки що не узгоджувалися.

Президент також зазначив, що Україна перезавантажила своє представництво у Тристоронній контактній групі для активізації переговорного процесу.

Зеленський наголосив, що ніколи не закликав українську армію не відповідати на обстріли з боку окупаційних військ. «Я ніколи не закликав, щоб наша армія не відповідала. Я хотів показати всьому світові, і зараз ми це робимо, що дуже міцна армія, але ми не провокуємо, — сказав Президент. — Ми боремося за нашу країну, і якщо по нас стріляють — ми будемо відповідати, але перші стріляти ми не будемо». Водночас Президент зауважив, що сторона бойовиків повинна перестати стріляти, згідно з Мінськими та Нормандськими домовленостями.

Глава держави висловився за продовження перемовин у Мінському форматі: «Ми не стріляємо по українцях. Ми відповідаємо бойовикам. І я впевнений і вірю в це: єдиний вплив на бойовиків має РФ. Має бути термінова зустріч у Мінському форматі. Ми повинні на них вплинути». При цьому Зеленський відзначив, що Україна подає воду на окуповані території, не перекриває воду, незважаючи на те, що тривалий час за воду не платять. За його інформацією, на тимчасово окупованих територіях України приховують реальну інформацію про хворих на коронавірус.

Щодо повернення Криму Президент заявив, що наявних майданчиків для перемовин замало. «Україна безпосередньо обговорює ситуацію по Криму, я її обговорюю з усіма європейцями, з ким зустрічаюся, всі розуміють, що санкційна політика має бути, незважаючи на те, що деякі європейські країни прив’язали її лише до Донбасу... І США, і Канада, і більшість країн ЄС, включаючи Німеччину, Францію — всі вони розуміють і публічно всі говорять про санкційну політику — поки Крим не повернеться, санкції не буде знято. Поки що це єдиний спосіб, де ми говоримо про Крим. На жаль, я вимушений констатувати, що Росія не хоче обговорювати це питання. І, можливо, настав той момент, коли цих майданчиків недостатньо для того, щоб говорити про Крим. Бо в Мінському процесі питання Криму не піднімається».

Президент розповів, що розпочала роботу Громадська рада за участю представників кримських татар, яка напрацьовує зміни до законодавства та Конституції щодо підтримки вимушених переселенців. Зокрема, вже є домовленості про будівництво тисячі квартир для кримських татар на Херсонщині, Одещині та Київщині, виділено землю для будівництва в Києві великої мечеті.

Стратегія чи випадковість?

«Хто я? Стратегія чи випадковість?» — так розпочав Президент Володимир Зеленський свою відповідь на запитання про свій перший рік роботи на посаді глави держави та чим він відрізняється від свого попередника — п’ятого Президента Петра Порошенка.

«Я всім відрізняюся від Порошенка — як фізіологічно і як Президент, — сказав Зеленський. — Я чесна, порядна людина, яка справді «хворіє» цією країною, я, справді, може, не так гарно спілкуюся українською мовою, як Президент Порошенко, так і є, але я такий, який я є. Я поважаю цю країну і поважаю громадян України, поважаю українську мову, поважаю кожного». Зеленський також заявив, що мовне питання є штучним.

А на запитання, чи став перший рік його президентства «вироком» Петру Порошенку, заявив, що представників попередньої влади «чекає багато різних вироків та пригод», але це — справа українських судів.

«Що стосується вироку пану Порошенку — я впевнений в цьому і впевнений в тому, що все це ще попереду, — сказав Зеленський. — Я думаю, вони так керували державою, що їх чекає дуже багато різних пригод і різних вироків».

Зеленський заявив, що ще подумає, чи балотуватиметься на другий президентський термін. «Я подумаю», — сказав він. Але водночас додав: «Як скаже народ України».

Щодо кадрових призначень глава держави запевнив, що на важливі державні посади призначають лише за професійними якостями. «Щодо призначень — жодного кума чи військового друга я не призначив і не буду призначати. Я обіцяв, що до влади прийдуть інші люди», — сказав Зеленський. За його словами, у країні є «кадровий голод».

Велике будівництво

Після завершення карантину великі державні програми не згортатимуться, запевнив Президент. Зокрема, за його словами, триватиме реалізація програми «Велике будівництво», будівництво доріг, мостів, спортивних споруд, у вересні запрацює Інвестиційний офіс, який має залучити до України протягом 18 місяців майже 7 мільярдів доларів. Глава держави повідомив, що вже підготовлено і днями буде зареєстровано в парламенті законопроект про «інвестиційних нянь». І пообіцяв, що до кінця його каденції буде добудовано всі дороги державного значення.

Після зняття карантину має розпочатися і «велика приватизація». Першим об’єктом, за словами Зеленського, виставлять на продаж столичний готель «Дніпро», готується приватизація великих підприємств, «Центренерго» та інших нестратегічних підприємств.

Президент також повідомив, що найближчим часом буде подано до Верховної Ради законопроекти і про амністію капіталів, і про референдум, що є одним із законів «пакета» про народовладдя.

Є питання, хто замовив

Президент висловив сподівання, що суд у справі херсонської активістки Катерини Гандзюк винесе справедливий вирок, а також буде завершено розслідування інших резонансних справ. «Є питання, хто замовив. У нас є відповіді, ми знаємо, хто замовив. Зараз ця справа вже повністю передана до суду, і суд, я впевнений, дасть справедливий вирок і замовники сядуть за грати. Останній крок залишився — це суд. Суд повинен бути незалежним і надати незалежний вирок. Тиснути на суд не можемо, але будемо робити все, щоб все було справді справедливо», — сказав Зеленський.

Президент Володимир Зеленський назвав справу так званих «плівок Єрмака» «порожньою» і заявив, що йому відомо, хто це зробив. «Що стосується пана Єрмака — для мене це порожня справа, — сказав Зеленський. — Я знаю, хто здійснював ці записи, знаю, для чого, знаю, хто шантажував цими записами, хотів шантажувати мене особисто». Водночас він наголосив, що наразі не може сказати, хто робив записи, оскільки триває слідство, й пообіцяв, що невдовзі суспільство дізнається про «авторів» плівок.

Чи буде розпуск Верховної Ради?

Президент Володимир Зеленський назвав умови, за яких він може дочасно розпустити Верховну Раду. «Поки партія «Слуга народу» буде голосувати за всі важливі для країни законопроекти — і банківський закон зараз був дуже важливий, і земельна реформа, і імпічмент Президента, і недоторканність, і концесії, і водний транспорт — це те, що було написано в програмі Президента України і перетворилося з обіцянок на реальні дії, поки це буде, поки вони будуть голосувати, я буду підтримувати партію «Слуга народу» і саме той склад партії, точніше сказати — монобільшість, тому що вони виконують саме ту роботу, — сказав Зеленський. — Тільки-но вони не будуть голосувати, не захочуть, якщо вони будуть лобіювати інтереси, не дай Боже, тієї чи іншої комерційної групи впливу на політику України, в той само час не думаючи ні про що, я буду розпускати парламент».

Глава держави також висловив сподівання, що восени відбудуться місцеві вибори.

Щодо виборів міського голови Києва Президент заявив, що підтримуватиме на них кандидата від партії «Слуга народу».

Під час прес-конференції Президент також висловився за корекцію медичної та освітньої реформ в певних напрямах, анонсував розробку програми підтримки пенсіонерів, яким виповнилося більш як 75 років, пообіцяв зробити кадрові висновки щодо діяльності голів обласних державних адміністрацій після закінчення епідемії коронавірусу, розповів, що його поїздка та зустрічі в Омані були приватними.

20 травня 2020 року виповнився рік з дня інавгурації Володимира Зеленського, який переміг на виборах Президента України 21 квітня 2019 року.

Фото president.gov.ua