У ЄС засудили спробу РФ легітимізувати анексію Криму, організувавши міжнародну зустріч стосовно ситуації на півострові, та наголосили, що участь представників ЄС не можна трактувати як зміну ставлення Європейського Союзу до анексії півострова. Про це йдеться у заяві, яку Представництво ЄС оприлюднило під час скликаної Росією 21 травня відеконференції щодо Криму в Раді Безпеки ООН. Текст заяви також оприлюднено на офіційному сайті Представництва ЄС в ООН.

Нагадаємо, що Україна не брала участі в цій відеоконференції, назвавши її фарсом. А Представництво ЄС участь взяло, попри власні правила.

«Шість років ЄС не визнавала і не визнає незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією і продовжує рішуче засуджувати це порушення міжнародного права. Європейський Союз залишається непохитним у своїй відданості суверенітету та територіальній цілісності України. Крим – це Україна. Європейський Союз і надалі вестиме таку політику, в тому числі за допомогою санкцій», – йдеться у заяві.

«Ми шкодуємо, що Росія скликає зустріч за "формулою Аррії" (неформальна зустріч, що дає змогу проводити обмін думками в неформальному порядку за участі спеціально запрошених гостей. – Ред.), у марній спробі легітимізувати незаконну анексію, і ми наголошуємо, що ця дія та наша участь тут не може трактуватися як визнання будь-якої зміни статусу Автономної Республіки Крим і міста Севастополь», – заявляють у ЄС.

«Дії Росії є кричущим порушенням міжнародного права та основних принципів міжнародного порядку. Це порушення Статуту ООН, що забороняє застосування сили проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави. Вони також порушують велику кількість міжнародних та двосторонніх зобов'язань Росії – Гельсінкський заключний акт, Паризьку хартію, угоду Співдружності Незалежних Держав, Будапештський меморандум, двосторонній Договір про дружбу, співробітництво та партнерство і Азовський договір…»

У заяві зазначено, що в резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН, ухваленій переважною більшістю держав-членів, так званий референдум, організований Росією на півострові в березні 2014 року, не має юридичної сили і, таким чином, не може стати основою для зміни статус Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

«З часу незаконної анексії постійна мілітаризація півострова Росією серйозно негативно вплинула на ситуацію з безпекою в Чорноморському регіоні. Будівництво мосту Керченської протоки без згоди України та подальшого режиму інспекції в Керченській протоці обмежує судноплавство до українських портів і з них, що має негативні економічні наслідки для портів України в Азовському морі та для всього регіону.

Ситуація з правами людини на Кримському півострові дуже погіршилася після незаконної анексії Росією, як це зафіксовано в доповідях Верховного комісара ООН з прав людини. Зокрема, російське законодавство замінило українське, порушуючи міжнародне гуманітарне право. До мешканців Криму почали застосовувати примусовий призов до збройних сил Російської Федерації, що є черговим порушенням міжнародного гуманітарного права.

В ЄС нагадали про систематичні обмеження основних прав і свобод на півострові: свободи на погляди, переконання, віросповідання, права на мирні зібрання. Також представництво ЄС згадало незаконні затримання, насильницькі зникнення, жорстоке поводження та катування, які відбуваються у Криму. Людям, затриманим у Криму, було неодноразово відмовлено у відстоюванні їхнього права на справедливий суд, в'язнів переводили до Росії, що заборонено міжнародним гуманітарним законодавством.

«Усі порушення прав людини необхідно ретельно розслідувати, а відповідальних – притягнути до відповідальності. Ми також закликаємо Росію припинити жорстоке використання антиекстремістського законодавства та звільнити всіх незаконно утримуваних», – зазначили в ЄС і наголосили на систематичному порушенні прав кримських татар. «Росія заборонила Меджліс, їхній законний самоврядний орган, продовжує переслідувати кримськотатарських лідерів і закрила кримськотатарські ЗМІ. ЄС очікує, що Росія скасує ці рішення, – йдеться у заяві. – Кримські татари, українці та всі етнічні та релігійні громади півострова повинні мати можливість зберігати та розвивати свою ідентичність. Відповідно до резолюції 74/168 ООН, Росія повинна забезпечити доступність освіти кримськотатарською та українською мовами. Як задокументовано УВКПЛ, кількість студентів, які навчаються українською мовою, зменшилася до 249 дітей у 2018/2019 роках, з 12 694 у 2013/2014».

«Як ми неодноразово закликали, і як це підтверджено декількома резолюціями Генеральної Асамблеї ООН, включаючи останню – 74/168 від 18 грудня 2019 року, важливо, щоб представники регіональних та міжнародних організацій, що відстежують дотримання прав людини, а також неурядові правозахисні організації отримали безперешкодний доступ до Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».