Ось такий вигляд має зараз озеро Святе.
 


...а ось таким воно було раніше, урочище Святе.

Цього року воно геть висохло, хоча автор цих рядків купався у ньому ще років зо три тому. І там навіть рибалки сиділи, певно, не задля однієї лише медитації...

Містяни організовують петиції до міської ради задля врятування озера — так, наче влада підведе туди воду по трубах.

Відомий у місті еколог, завідувач кафедри Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка Юрій Карпенко переконаний, що нинішній стан озера — природна аномалія, яку не можна вирішити бурінням свердловини: «Живлення озер пов’язане з поблизькою Десною, яка різко впала рівнем води. Висохло також сусіднє озеро Підмонастирське. Розташовані вони на піщаному ґрунті та ще й серед сосен — тому штучне наповнення водою ні до чого не приведе. Вода все одно піде, якщо не буде належного рівня ґрунтових вод».

Звісно, на висихання озера вплинула і господарська діяльність — сусідні садово-дачні товариства беруть воду з того ж таки Підмонастирського та й багато дачників пробурили власні свердловини, що також понижує рівень ґрунтових вод. Не варто забувати і про зсування кліматичних зон, що відбувається останнім часом.

Натомість Юрія Карпенка тривожать наміри деяких впливових осіб зняти з озера та урочища Святе статус заповідного, адже за цим може йти знищення перлини міста. Там уже й так набудували немало, провели газ і електрику, багато ділянок — звичайне самозахоплення.

Проте в галасі навколо озера Святого є ще один нюанс — мовляв, тут хрестили чернігівців у 989 році, тобто на другий рік після Києва. Чи ж правда це, враховуючи, що від міста озеро розташоване за кілька кілометрів, а в самому місті дві річки — Десна та Стрижень?

Завідувач відділу печер Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Володимир Руденок переконаний, що це все легенда! По-перше, хрестили людей завжди у проточній воді. Нагадаємо: у

Києві хрестили у річці Почайній. По-друге, до революції хресні ходи до цього озера ніколи не проводили. Йшли до озера Монастирського, яке є старим рукавом річки Стрижень. Тобто хрестили чернігівців саме у Стрижні, а не в озері. Апріорі озеро не може бути місцем хрещення.

Звідки ж з’явився міф про хрещення чернігівців саме в озері Святому? З нагоди 1000-ліття хрещення Русі в кінці 1980-х років єпархія Російської православної церкви встановила тут пам’ятний знак і саме з того часу почалося творення міфу. А тепер же ще й поставили капличку. Таким чином, унаочнили вигадку, яка не має історичного коріння.

...Безумовно, треба зробити все можливе для захисту заповідного урочища Святе з 80-літніми соснами, екзотичними рослинами, як, наприклад, Бруслинкою європейською, та слід обмежити господарське навантаження на озера. Але продовжувати міф російської церкви все-таки не варто. З цим згодні екологи, історики і автор.

Чернігів.

Фото Ігоря Коцюбинського та автора.