"Американці мають намір якщо не запобігти самому завершенню будівництва "Північного потоку- 2", то завадити пуску його в експлуатацію. І це мало не єдиний спосіб зупинити проект" - такого висновку доходять чимало німецьких ЗМІ після того, як посол США у ФРН Річард Гренелл оприлюднив обіцянку Вашингтона запровадити нові санкції проти прокладання газового транзиту з Росії.

Про це глава американської дипломатичної місії у Берліні заявив у статті видання Handelsblatt напередодні завершення своєї роботи на посаді посла США у Німеччині. Він навіть запевнив, що "всупереч виборчій кампанії, процес ухвалення законопроекту може бути дуже швидким".

Поки що невідомо, яку саме форму можуть мати нові санкції, йдеться у статті. Але однією з можливостей може бути загроза торговельними штрафами компаніям, котрі використовують спеціальне обладнання для обслуговування трубопроводів. Санкції проти російських покупців газу теж обговорюються у Вашингтоні", - пише автор публікації.

Водночас Гренелл жорстко закликав уряд ФРН загалом переглянути політику щодо Росії. "Німеччина повинна припинити годувати звіра, тоді як сама недостатньо платить для НАТО", - заявив він.

Офіційний Берлін, котрий, як і раніше, виступає проти обмежень для цього проекту, висловив занепокоєння намірами американської сторони. Представник федерального уряду Ульріке Деммер, коментуючи заяву посла США Річарда Гренелла, була лаконічною: "У цілому наше ставлення до проекту не змінилося". Також представник міністерства економіки та енергетики ФРН Анна Софі Айглер висловилася на цю тему: "Коли пандемія тисне на країни цілого світу, то не час для розкручування спіралі ескалації та загроз екстериторіальними санкціями - тобто такими, що суперечать міжнародному праву".

Водночас німецькі ЗМІ оприлюднили заяву прес-секретаря компанії-оператора будівництва "Північного потоку- 2" Nord Stream 2 AG Єнса Мюллера. Він відреагував на загрозу США запровадити санкції проти учасників газового проекту так: "Будь-які екстериторіальні санкції США щодо європейських компаній є незаконними і порушують міжнародне право". Він також зазначив, що якомога швидше завершення спорудження трубопроводу відповідає інтересам енергобезпеки Європи. А також послався на заяву Єврокомісії про неприйнятність накладення екстериторіальних санкцій, оскільки політика і практика ЄС не мають визначатися загрозою чи запровадженням обмежувальних заходів третіми країнами.

Будівництво "Північного потоку- 2" зупинено у грудні минулого року - після запровадження американських санкцій проти європейських підрядників. Вони передбачають заборону на в'їзд у США для представників цих компаній, а також заморожування будь-яких активів на території країни.

Нагадаємо, що газопровід "Північний потік-2" має бути прокладений дном Балтійського моря паралельно з уже працюючим "Північним потоком". Країни, через територіальні води яких проходить новий транзит - Фінляндія, Швеція, Німеччина, Данія - дозволили компаніям- забудовникам прокладання труб. Але США та низка європейських держав виступають проти цього будівництва. На їхню думку, експлуатація "Північного потоку- 2" посилить залежність Європи від поставок російського газу.

Тим часом війна учасників цієї історії триває. Але чи будуть у ній переможці?

Берлін.