Президент США Дональд Трамп у четвер підписав указ про перегляд законодавства, яке захищає соцмережі і, зокрема, зобов'язує Федеральну комісію зі зв'язку дати роз'яснення щодо частини 230 закону про порядність у ЗМІ, який, за рідкісним винятком, звільняє соцмережі від будь-якої юридичної відповідальності за матеріали, що публікуються користувачами. Указ підписано після того, як у вівторок Twitter позначив два повідомлення президента США попередженнями про необхідність перевірки фактів, повідомляє "Голос Америки".

Як зазначає агентство AP, президент США заявив, що спеціальні коментарі Twitter до його дописів були "редакційним рішенням" і дорівнювали політичному активізму. За його словами, такі дії мають призвести до позбавлення компаній захисту від позовів за контент, який розміщується на їх платформах.

"Ми зібралися тут, щоб захистити свободу слова від однієї з найбільших загроз", – наводить слова Трампа видання The Hill. Президент заявив, що соцмережі мають "владу без противаг" цензурувати й обмежувати спілкування між людьми.

Засновник соцмережі Facebook Марк Цукерберг заявив, що "реагувати на перевірку фактів запровадженням цензури – реакція адміністрації, яка не відповідає масштабам дії". Twitter відмовився від коментарів щодо намірів Трампа. Утримався від коментарів і Google.

Тим часом правозахисники вважають, що соцмережі можуть стати об'єктом кримінальних переслідувань за опубліковані у них повідомлення користувачів. Зокрема, тепер американські регулятори мають оцінити, чи повинні онлайн-платформи мати право на юридичний захист за повідомлення, розміщені мільйонами їхніх користувачів, інформує DW.

Крім того, підписаний Трампом документ може обмежити можливості адміністрації соцмереж модерувати опубліковані повідомлення, фото, відео та коментарі. За словами президента США, метою його указу є захист свободи висловлення думок і демократії. Він заявляє, що великі онлайн-платформи отримали "неконтрольовану владу" і можуть цензурувати та обмежувати повідомлення користувачів. Однак, зокрема, американська правниця Кейт Клонік вважає, що "частина 230 закону про порядність у ЗМІ не захищає соцмережі, коли вони беруть на себе редакційні функції". "Попередження Twitter щодо правдивості повідомлень – це редакційні функції. Виходячи з цього, президентський указ виносить такі соцмережі за рамки захисту, який надає розділ 230", – цитує Клонік "Голос Америки".