Він нагадав, що партія «Слуга народу» — чи не єдина політична сила, яка на виборах не порушувала це питання. «Ані питання мови, ані інші, які ділили би суспільство, — наголосив Дмитро Разумков. — Я розумію, що наближаються знову вибори, і для деяких політичних сил це — єдиний шлях зберегти чи, можливо, дещо примножити свій результат. Але і тоді, і зараз говорю, що всі питання, які розколюють суспільство, не повинні бути у політиків на вустах».

При цьому глава парламенту відзначив, що незважаючи на те, що у громадян держави різне ставлення до мовного питання, хтось більш радикально налаштований, хтось помірковано, проте ні у кого немає питань до того, що єдиною державною мовою в Україні є українська. Дмитро Разумков також висловив думку, що питання гуманітарної політики також пов’язані з поверненням тимчасово окупованих територій. «І той чи інший закон повинен влаштовувати громадян України, незважаючи на те, де вони проживають, якою мовою розмовляють, — сказав Голова Верховної Ради. — Ніхто не говорить про другу, третю, п’яту чи десяту державну мову». Дмитро Разумков нагадав і про позицію Венеційської комісії у мовному питанні, що також потрібно враховувати.

Глава парламенту наголосив, що такі питання, як мови, гуманітарної політики, повернення територій повинні враховувати позицію всіх, а не чиюсь окрему.

Водночас Дмитро Разумков висловився за те, що виступи народних депутатів у парламенті повинні відбуватися державною мовою. «Це державна інституція, ми приймаємо закони українською і, мабуть, представляти їх та висловлювати позицію щодо них теж треба державною мовою», — сказав він.

Щодо заслуховування Програми діяльності уряду, глава парламенту нагадав, що 13 парламентських комітетів висловили свою позицію щодо програми уряду, і вона була невтішна для уряду. Нині уряд доопрацював програму, однак Регламент не дозволяє замінити одну програму на іншу, тож парламент розглядатиме ту урядову програму, яку було подано вчасно. «Важливо, щоб ця програма дій відповідала тим викликам, які є сьогодні», — зауважив Дмитро Разумков.

Чи можна очікувати відставки уряду, якщо Верховна Рада не затвердить його програму? Дмитро Разумков вважає, що сьогодні питання про відставку уряду не стоїть. «Я не думаю, що сьогодні необхідно відправляти уряд у відставку, — сказав він. — Завжди є проблеми, питання, іноді кричущі моменти. Але якщо брати сукупно позицію — я не впевнений, що сьогодні таке питання треба розглядати».

Законопроект про гральний бізнес ще доопрацьовують. Глава парламенту зауважив, що його потрібно виписати так, щоб забрати максимальну кількість питань, які у подальшому можуть бути використані для негативних явищ у суспільстві та в економіці держави.

Коли журналістів пускатимуть у парламентські кулуари? За прогнозом Дмитра Разумкова, можливо, через два тижні — якщо все буде гаразд. «Як тільки буде виходити держава (з карантину. — Ред.), ми також повернемося до тієї звичної роботи, як було раніше, — сказав глава парламенту. — Якщо все буде добре, то, можливо, через два тижні, коли буде працювати Верховна Рада у пленарному режимі, ми зможемо це забезпечити».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут