Нинішнього тижня парламент працюватиме у пленарному режимі. Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков висловив сподівання, що «буде якомога менше подій, які заважатимуть проводити пленарні засідання, роботі комітетів». Оператори та фотографи вже зможуть висвітлювати діяльність парламенту на балконі сесійної зали, щоправда, там зможуть водночас перебувати не більш як 30 осіб. А депутати, працівники парламентського апарату та журналісти ще досі мають одягати маски.

Нинішнього тижня парламент планує розглянути Програму дій уряду, а також низку резонансних законів — про «злодіїв у законі», про зменшення виборчої застави на місцевих виборах, щодо розвитку креативних індустрій, збільшення стипендій та допомоги дітям-сиротам і позбавлених батьківського піклування, законопроекти у сфері медицини та оборони, дерегуляції. У п’ятницю традиційно відбудеться Година запитань до уряду. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков запропонував у п’ятницю замість «Різного» розглянути депутатські запити. За словами Д. Разумкова, до парламенту надійшло 273 запити, вони не можуть бути запущені у роботу, доки не будуть оголошені.

Глава парламенту привітав із Днем захисту дітей, а мешканців столиці — із Днем Києва. «Саме діти — це майбутнє нашої держави і ми в першу чергу працюємо для них. Працюємо так, щоб їм не було соромно за нас», — сказав Дмитро Разумков, закликавши парламент працювати так, щоб діти «жили в щасливій, успішній, розвиненій країні, з якої вони б ніколи не хотіли поїхати».    

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук поінформував, що парламентські робочі групи доопрацювали законопроекти про парламентську опозицію і про всеукраїнський референдум. Оновлено і

План законодавчих робіт парламенту й підготовлено проект відповідної постанови. Парламентарій наголосив на необхідності розгляду нової редакції закону про акціонерні товариства і законопроекту про органи інтелектуальної власності.

Фракція «Слуга народу» запропонувала перенести розгляд Програми уряду на четвер, повідомив перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко. Він запропонував парламенту продовжувати роботу в «напівкарантинному» режимі — працювати у вівторок і четвер до 15-ї години, без вечірнього засідання, а в середу по обіді — провести засідання парламентських комітетів. На День уряду фракція запропонувала запросити міністра внутрішніх справ Арсена Авакова — для доповіді щодо ситуації у Кагарлику і стан розслідування загибелі народного депутата Валерія Давиденка. «Слуга народу» також наполягає розглянути законопроекти щодо фінансування «Великого будівництва» — про внесення змін до Держбюджету-2020, зміни до виборчого законодавства. Окрім того, зі слів Корнієнка, вже підготовлено проекти постанов про укрупнення районів, про поліпшення державних гарантій фінансування органів місцевого самоврядування, що має завершити реформу децентралізації, законопроект про столицю місто Київ у другому читанні.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко заявив, що під час спілкування з мешканцями східних та південних областей України він переконався в тому, що сьогодні немає дієвої підтримки ані громадян, ані економіки з боку державної та місцевої влади. Політик нагадав, що парламент проголосував за збільшення виплат лікарям, які задіяні в боротьбі з епідемією, на 300%, проте лікарі отримали такі надбавки лише за березень. За словами Ю. Бойка, лікар, котрий задіяний у боротьбі з COVID-19, отримує з усіма доплатами майже 17 тисяч гривень, що значно менше, аніж зарплати в «Нафтогазі», керівництва «Укрпошти» чи членів наглядових рад держпідприємств. Немає і обіцяних дешевих кредитів — українські банки кредитують лише під 18% річних. Фракція ОПЗЖ також наполягає на схваленні законів, спрямованих на соціальний захист дітей. Ю. Бойко звернув увагу на те, що понад 1,4 мільйона дітей потребують допомоги, а 33 тисячі дітей живуть у зоні проведення бойових дій.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко заявила: доки у світі запускають ракети у космос, Україна досі перебуває у «лихих 90-х». Парламентарка повідомила, що фракція надіслала листа керівництву парламенту щодо дій працівників ДБР стосовно народних депутатів під час подій у музеї Гончара. Фракція наполягає на створенні ТСК щодо витрачання державних коштів на закупівлі засобів захисту для боротьби з COVID-19, пропонує розглянути закони від опозиції, зокрема, про страхування медиків від захворювання на коронавірус.

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко повідомила, що її політична сила разом із депутатською групою «За майбутнє» звернулася до Конституційного Суду України щодо неконституційності схвалення закону про ринок землі сільськогосподарського призначення. Політикиня розповіла про свої враження від поїздок регіонами — за її словами, «люди доведені до відчаю», зокрема, одеські портовики вже вісім місяців без зарплати, велике напруження в системі освіти — всіх вчителів передпенсійного віку перевели на роботу за трудовими угодами на строк не більш як на рік, ліквідовують санаторні школи-інтернати для хворих дітей, фракція наполягає на схваленні нової редакції закону про середню освіту. Юлія Тимошенко запропонувала запросити до парламенту Президента — розповісти про нові умови співпраці з МВФ.

Фракція «Голос» виступила із заявою з вимогою відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і ініціює збір підписів під цим документом, заявив заступник голови фракції Ярослав Железняк. Він підтримав пропозицію запросити на Годину запитань до уряду міністра внутрішніх справ. Парламентарій звернув увагу на зменшення доходів до бюджетів — за його словами, за період карантину місцеві бюджети недоотримали 14 млрд грн, центральний — 42 мільярди. На його думку, це призведе до підвищення податків, скорочення виплат, зупинки інфраструктурних проектів, затримки виплати зарплат. Політик висловив думку, що парламент не затвердить

Програму діяльності уряду і запропонував її навіть не відправити на доопрацювання, а відхилити.

Водночас глава парламенту Дмитро Разумков зауважив, що на сьогодні згідно із законодавством не передбачена процедура збору підписів за відставку того чи іншого міністра.

Голова депутатської групи «За майбутнє» Тарас Батенко також звернув увагу на критичну ситуацію у державі — за його словами, середня зарплата у квітні скоротилася на 9%, або на тисячу гривень, найнижчі зарплати у сфері медицини, хоча кожен п’ятий хворий на коронавірус є медиком. «Україна втрачає суб’єктність і бере на себе зобов’язання, зокрема, щодо скорочення мережі шкіл, лікарень, усупереч інтересам громадян», — стверджував парламентарій, наголосивши на потребі заходів економічного стимулювання, послаблення податкового навантаження на бізнес та на громадян через пандемію коронавірусу.

Володимир Арешенков (ДГ «Довіра») звернувся до керівників правоохоронних органів із вимогою провести об’єктивне розслідування та дати правову оцінку загибелі народного депутата України Валерія Давиденка. Він закликав до посилення контрольної функції парламенту, схвалити законопроекти про підтримку вітчизняних виробників, малого бізнесу.

Представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Василь Мокан повідомив, що уряд за пропозиціями депутатів доопрацював Програму своєї діяльності й розробив більш конкретизований документ, де є більше цифр. В. Мокан запевнив, що урядовці готові бути присутніми у парламенті в четвер та п’ятницю й відпости на запитання депутатів.

Під час виступів від комітетів, зокрема, голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна відзначила важливість ухвалення двох законопроектів щодо Вищого антикорупційного суду — про продовження повноважень слідчих суддів до трьох років та забезпечення ВАКС приміщенням. Голова Комітету з питань економічної політики Дмитро Наталуха запропонував парламенту визначитися із переліком об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації. Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький закликав ухвалити законопроекти, що знімають штучні перепони для українського виробництва ліків, вдосконалює законодавство щодо донорства крові, розблоковує закупівлю вакцин. Голова Комітету з питань інтеграції з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе запропонувала сформувати список пріоритетних законопроектів, спрямованих на виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін поінформував, що комітет провів роботу щодо адаптації Плану законопроектних робіт разом із урядом, і буде запропоновано новий проект постанови. Голова Комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова наголосила, що на розгляд парламенту буде винесено законопроект, спрямований на підвищення соціальних гарантій для родин із дітьми. Так, розмір допомоги на дитину з інвалідністю до шестирічного віку буде збільшено з 3558 гривень до 6226 гривень, виплати за дитину під опікою віком до 6 років зростуть з 3558 до 4447 гривень, 6—18 років — з 4436 до 5445 гривень, окрім того, законопроект передбачає додаткові виплати одиноким пенсіонерам старше 80 років — ще 682 гривень на місяць (окрім уже призначених 500 гривень). Голова Комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що на вимогу бізнесу розроблено законопроект, спрямований на дерегуляцію підприємницької діяльності, який передбачає можливість страхування для підприємців малого та середнього бізнесу — страховий поліс звільнятиме від обов’язкових перевірок МВС і пожежників. Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський закликав депутатські фракції подавати кандидатури до складу конкурсних комісій із обрання нових керівників ДБР і САП.

Депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять народних депутатів Анатолія Матвієнка та Валерія Давиденка, котрі пішли з життя.

Зранку під Верховною Радою мітингували майже 50 людей із вимогами збільшити присутність української мови в телеефірі.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут