На знімку: запуск Crew Dragon.

Це сталося під час прес-конференції, присвяченої успішному запуску космічного корабля Crew Dragon з двома астронавтами на борту.

30 травня американське Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (НАСА) та компанія Ілона Маска SpaceX здійснили пілотований запуск приватного корабля Crew Dragon з двома астронавтами на борту — Дугласом Херлі та Бобом Бенкеном. На орбіту корабель вивела ракета Falcon 9. Старт відбувся на мисі Канаверал, у Флориді. 31 травня Crew Dragon здійснив автоматичну стиковку з Міжнародною космічною станцією.

Астронавти перейшли на МКС.

Востаннє запуск ракети з американськими астронавтами відбувся 2011 року. Потім НАСА оголосило про припинення польотів за програмою «Спейс Шаттл», що змусило США звернутися до послуг «Роскосмосу» для доставки астронавтів на борт МКС. Російська компанія увесь цей час використовувала своє монопольне становище. 2014 року, коли стосовно РФ були запроваджені санкції через її збройну агресію проти України, глава «Роскосмосу» Дмитро Рогозін пригрозив американцям доставляти астронавтів на МКС «за допомогою батута». Схоже, що тепер російській монополії у космічній сфері настав кінець.

Серед інших цікавих подробиць довкола цього польоту те, що один із астронавтів, Дуглас Херлі, 2011 року був учасником останнього космічного польоту в рамках програми «Спейс Шаттл». Тоді на МКС залишили американський прапор, на якому написали, що забрати його зможе лише американець, який прибуде на станцію з Космічного центру Кеннеді у Флориді. Тож Дуглас Херлі поверне прапор на Землю.

В Україні запуск Crew Dragon став однією з найбільш обговорюваних тем. Леонід Кучма, який був не лише другим Президентом, а й більше тридцяти років працював, зокрема, в Конструкторському бюро «Південне», заявив, що Ілон Маск зробив те, на що не здатні більшість держав світу. Він один переміг Росію і фактично посунув Москву з її місця на світовому ринку. «Я щиро вражений тим, чого домоглася віра та наполегливість фактично однієї людини. Це справжня людина. Але, з другого боку, мені шкода, бо того, чого досяг Ілон Маск, ще не досягла моя країна», —зазначив Л. Кучма.

Фото компанії SpaceX (з Твіттеру).